Βρετανία: Θλιβερά τα επιχειρήματα για τις γυναίκες στις διευθυντικές θέσεις

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν μεγάλοι όμιλοι στη Βρετανία για να δικαιολογήσουν την απουσία γυναικών από διευθυντικές θέσεις είναι «αξιοθρήνητα και απαξιωτικά», επισημαίνεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βρετανία και συντάχθηκε κατόπιν έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης.

«Δεν πιστεύω ότι είναι μια θέση που τους ταιριάζει», «η πλειονότητα δεν θέλει τους μπελάδες ή την πίεση ενός διοικητικού συμβουλίου», «τα προβλήματα που χειριζόμαστε είναι εξαιρετικά περίπλοκα», αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις εξηγήσεις που δίνουν ορισμένοι διευθυντές, τα οποία αποκαλύπτονται από αυτήν την έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την εξέταση των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Βεβαίως και έχει γίνει πρόοδος, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, καθώς το 2017 μόνον 10 επιχειρήσεις μεταξύ των FTSE-350 δεν είχαν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο, έναντι 152 το 2011.

Ωστόσο συνολικά πολύ λίγες γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στα διοικητικά συμβούλια και τα σεξιστικά σχόλια εξακολουθούν να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δείχνει η έκθεση αυτή η οποία συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.

Η επιτροπή αυτή, η οποία συστάθηκε το 2016, έχει στόχο να ωθήσει τους μεγάλους ομίλους να έχουν γυναίκες τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ανώτερων αξιωμάτων τους ως το 2020. Μια έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιευτεί στις 27 Ιουνίου.

«Είναι σοκαριστικό ότι οι επιχειρήσεις πιστεύουν πως αυτές οι αξιοθρήνητες και απαξιωτικές δικαιολογίες αποτελούν λόγους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί για να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης», σχολίασε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Άντριου Γκρίφιθς.

«Δεν είναι επίσης ενθαρρυντικό να βλέπουμε υπευθύνους που δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις γυναίκες, αλλά κάνουν λίγα για να τις διορίσουν στα πλέον υψηλόβαθμα αξιώματα, ή εμποδίζουν την εξέλιξή τους στα κλιμάκια της επιχείρησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αμάντα Μακένζι, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ Business in the Community, η οποία αγωνίζεται για έναν πιο υπεύθυνο επιχειρηματικό κόσμο, η λίστα των εξηγήσεων που δίνουν «μας κάνει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στο 1918 κι όχι στο 2018».

Η ίδια βλέπει ωστόσο «πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι», κυρίως την υποχρέωση που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ή ακόμη το γεγονός ότι έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της ισότητας και της διαφορετικότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο δείχνουν ότι σχεδόν 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποδίδουν ως επί το πλείστον την έλλειψη αυτή ισότητας στο γεγονός ότι οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες στις θέσεις ευθύνης και ως εκ τούτου έχουν και υψηλότερες αποδοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ