Βρετανία: Κόντρα κυβέρνησης-προέδρου της Βουλής για το Brexit

Η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου προκειμένου να αποφύγει την απόφαση του προέδρου της, Τζον Μπέρκοου, να μην επιτρέψει να τεθεί σε ψηφοφορία για τρίτη φορά η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η απόφαση του προέδρου της Βουλής όπως η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου και μία νέα συνεδρίαση (για να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής των Κοινοτήτων που λέει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίζουν την ίδια πρόταση μία φορά σε κάθε συνεδρίαση του κοινοβουλίου), ωστόσο, έκανε λόγο για συνταγματική κρίση λίγες ώρες πριν τις 29 Μαρτίου, και ότι μία τέτοια απόφαση θα απαιτήσει πολύ γρήγορη αλλά σε βάθος σκέψη.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων προκάλεσε παρεμβάσεις από βουλευτές. Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, Τζέικομπ Ρις Μογκ, σχολίασε ειρωνικά ότι χαίρεται που βλέπει τον Τζον Μπέρκοου να τηρεί το προηγούμενο, αν και πριν λίγες εβδομάδες αγνόησε ένα αντίστοιχο προηγούμενο στον τρόπο επιλογής των τροπολογιών που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών που υποστηρίζουν το Brexit.

Ο Τζον Μπέρκοου, ξεκαθάρισε ότι ο κανόνας για τις «μη επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες» ισχύει και για τις τροπολογίες με το ίδιο περιεχόμενο, ενώ τόνισε ότι ευθύνη του προέδρου της Βουλής είναι να λέει την αλήθεια στην εξουσία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο ίδιος. Απαντώντας στον Ρις Μογκ εάν η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει την απαγόρευση επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών για το ίδιο ζήτημα σε μία συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ξεκινώντας απλά μία νέα συνεδρίαση, ο Τζο Μπέρκοου επιβεβαίωσε ότι είναι εφικτό και ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο σε έγκριση νομοθεσίας το 1949, οπότε η Βουλή των Λόρδων είχε εμποδίσει τη νομοθεσία δύο φορές σε δύο κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών, Χίλαρι Μπέν, εάν η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με την ΕΕ αλλαγές στην συμφωνία αποχώρησης ή αρκεί να προσφέρει παραχωρήσεις σε κάποιο κόμμα (όπως το DUP), ο Τζ. Μπέρκοου απάντησε ότι μία αλλαγή γνώμης δεν είναι ίδια με μία αλλαγή σε αυτό που προσφέρεται, το οποίο πρέπει να είναι διαφορετικό στην ουσία και όχι στην διατύπωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, σε δήλωσή του στην Βουλή των Κοινοτήτων, με αφορμή τις υποθέσεις γύρω από την πιθανότητα να υπάρξει μία τρίτη ή ακόμη και τέταρτη κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρνει στην Βουλή «την ίδια ή επί της ουσίας την ίδια πρόταση» και ότι δεν θα επιτρέψει άλλη μία ψηφοφορία στην συμφωνία της Τερέζα Μέι, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για την τελική του απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά θέτει τους όρους που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις και με διαφορετικά επιχειρήματα του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε ότι αφορά τις επανειλημμένες ψηφοφορίες για το ίδιο πράγμα, και επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τον οποίο ένα ζήτημα για το οποίο έχει υπάρξει απόφαση επί της ουσίας, δεν μπορεί να επανέλθει στο Κοινοβούλιο. Τελικά, είπε, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει πάνω σε αυτό.

Χαρακτήρισε απαραίτητο τον κανονισμό γιατί διασφαλίζει μία λογική χρήση του κοινοβουλευτικού χρόνου και τον σεβασμό σε ότι αποφασίζεται από το κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ