Βρετανός ΥΠΕΞ για Brexit: «Προετοιμαστείτε για κατάρρευση»

Το επικείμενο Brexit προκαλεί τριγμούς και έντονο προβληματισμό στη Βρετανία, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται μία ενδεχόμενη οικονομική –και όχι μόνο- κατάρρευση μετά την έξοδο από την Ευρώπη.

Μάλιστα, τους κινδύνους αναγνωρίζει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συνιστά, ωστόσο, ψυχραιμία, υποστηρίζοντας πως στο τέλος… όλα θα πάνε καλά.

«Μπορεί να προκληθεί κατάρρευση με το Brexit, αλλά στο τέλος όλα θα είναι μια χαρά», προειδοποίησε ο Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα υιοθετούσε πιο σκληρή στάση, αν ηγείτο εκείνος των συνομιλιών.

Τα σχόλια του Τζόνσον ηχογραφήθηκαν μυστικά κατά τη διάρκεια δείπνου την Τετάρτη (6/6) το βράδυ και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BuzzFeed μία ημέρα αργότερα, ώρες μετά την κατάληξη από τους υπουργούς σε συμβιβασμό για ένα βρετανικό σχέδιο «δικλείδα ασφαλείας» που αποσκοπεί στο να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Κανένας πανικός»

Ο Τζόνσον σημείωσε, ακόμη, ότι η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αρχίζει να υιοθετεί μια σκληρότερη γραμμή, αλλά θα υπάρξει ανάγκη για νηφαλιότητα, καθώς θα γίνονται πιο δύσκολες οι συνομιλίες τους ερχόμενους μήνες.

«Νομίζω ότι η Τερέζα θα περάσει σε μια φάση στην οποία θα είμαστε πολύ πιο μαχητικοί με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τζόνσον, σύμφωνα πάντα με την ηχογράφηση.

«Πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί τώρα μια κατάρρευση. ΟΚ; Δεν θέλω κανένας να πανικοβληθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κατάρρευσης. Κανένας πανικός. Pro bono publico (σ.σ. υπέρ του δημοσίου συμφέροντος), κανένας βρωμο-πανικός. Θα είναι όλα μια χαρά στο τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Εγκώμια για τον Τραμπ

Ο Τραμπ, πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος έχει μπει σε μια μάχη για τους δασμούς στον χάλυβα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, θα υιοθετούσε μια ισχυρότερη προσέγγιση αν ήταν αυτός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

«Φανταστείτε τον Τραμπ να κάνει το Brexit», είπε ο Τζόνσον. «Θα γινόταν πολύ σκληρός… Θα προκαλούνταν κλυδωνισμοί όλων των ειδών, χάος όλων των ειδών. Όλοι θα πίστευαν ότι θα τρελαινόταν. Αλλά στην ουσία μπορεί να έβγαινε κάτι. Είναι μια πολύ καλή σκέψη», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ