Γαλλία: Δικαστής ξεκινά έρευνα για το συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν

Σε ερευνητικό δικαστή ανέθεσε η εισαγγελία του Πασιού τη δικαστική έρευνα για το συνεργάτη του Εμανουέλ Μακεδόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, και τον Βενσάν Κραζ. Ο δικαστής θα διερευνήσει τις καταγγελίες για «βία» και «παρέμβαση στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας», μετά τα γεγονότα της 1ης Μαΐου.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας, που έγινε πλέον δικαστική έρευνα, η εισαγγελία ζήτησε επίσης να τεθούν υπό δικαστικό έλεγχο οι πέντε ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση έως το βράδυ του Σαββάτου (21/7).

Προσωρινά μέτρα κατά Μπεναλά και Κραζ

Όσον αφορά τον Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην υπεύθυνο αποστολής του Ελιζέ, και τον Βενσάν Κραζ, υπάλληλο του προεδρικού κόμματος LREM, η εισαγγελία ζήτησε κυρίως την απαγόρευση άσκησης δημόσιας λειτουργίας ή δημόσιας αποστολής υπηρεσίας.

Για τους τρεις αστυνομικούς που διαβίβασαν εικόνες από σύστημα βιντεοεπιτήρησης στον Μπεναλά, ζήτησε όπως τους απαγορευθεί να ασκούν τα καθήκοντα τα οποία είχαν όταν διέπραξαν τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Η υπόθεση που αναστάτωσε τη Γαλλία

Η μετάδοση την περασμένη Τετάρτη video που δείχνουν τον Μπεναλά, συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να χτυπά διαδηλωτές την 1η Μαΐου, προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα.

https://youtube.com/watch?v=csDto8OmJno

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, τότε «υπεύθυνος αποστολής» στο Ελιζέ με την ιδιότητα του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, είχε λάβει την άδεια να παρευρεθεί την ημέρα εκείνη στις διαδηλώσεις στο πλευρό δυνάμεων της τάξης ως παρατηρητής.

Αν και τέθηκε διακριτικά σε διαθεσιμότητα μετά τα γεγονότα αυτά τον Μάιο, το Ελιζέ δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανακοίνωσε την απόλυσή του μόλις την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ