Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Αισθητά μειωμένη είναι η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών στο σημερινό κάλεσμα των «Κίτρινων Γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), στους δρόμους του Παρισιού είχαν συγκεντρωθεί λιγότεροι από 3.000 διαδηλωτές, ενώ σ’ όλη τη γαλλική επικράτεια ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται σε 33.500, κάτι που επιβεβαιώνει και την μειωμένη συμμετοχή των διαδηλωτών.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με τις αρχές να έχουν προχωρήσει σε 95 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 63 έχουν μετατραπεί σε κρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με τις περίπου 600 προσαγωγές της προηγούμενης εβδομάδας.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων»

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησε με αφορμή τις αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων -ένα μέτρο το οποίο τελικώς ακυρώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού, πριν από περίπου 15 ημέρες.