Γαλλία: «Φρούριο» το Παρίσι εν αναμονή των «κίτρινων γιλέκων»

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται το Παρίσι, ενόψει της σημερινής διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του Άιφελ.

Κλειστοί είναι ακόμη οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, καθώς και 40 στάσεις του μετρό!

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους, καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων, με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ, μόλις δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton, προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Drones, τεθωρακισμένα και χιλιάδες αστυνομικοί

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Γύρω στις 7.00 το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 32 εξ’ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα “κίτρινα γιλέκα”, που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ