Γαλλικό νομοσχέδιο αντιμετώπισης ταραχοποιών

Μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση συζήτηση επί ενός νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης ταραχοποιών στοιχείων σε διαδηλώσεις ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ.

Το πρωτόγνωρο, αυτή τη φορά, είναι ότι στην ένταση συμβάλλουν –γεγονός σπάνιο- και ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας οι οποίοι, αντιδρούν σε άρθρα που εκτιμούν ότι εγκυμονούν κινδύνους περιορισμού των ατομικών ελευθεριών.

Με τον νόμο προτείνεται: αυστηρότερη επίβλεψη και περιφρούρηση διαδηλώσεων, απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, δημιουργία ενός αρχείου σε άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαδήλωση και υιοθέτηση της αρχής, όποιος «σπάζει- πληρώνει».

Αίρεται ο διαχωρισμός των εξουσιών;

Η ιδέα του «φακελώματος» όσων δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε διαδηλώσεις προέρχεται από παρόμοια νομοθεσία κατά των «χούλιγκαν» στα γήπεδα. «Άλλο γήπεδο όμως και άλλο οι δρόμοι μιας πόλης», παραδέχονται ακόμα και ορισμένα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών.

Βάσει του νομοσχεδίου ο νομάρχης αποκτά τη δυνατότητα να ειδοποιεί άτομα, ακόμα και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ότι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν, στη δε περίπτωση ανυπακοής προβλέπεται εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ. Γύρω στους 30 βουλευτές της πλειοψηφίας τάσσονται κατά της παραχώρησης της εξουσίας αυτής στον νομάρχη τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της διοίκησης: «Εάν δώσουμε στη διοίκηση τη δυνατότητα να προβαίνει σε απαγορεύσεις αυτού του είδους, τότε αίρεται ο διαχωρισμός των εξουσιών, θεμέλιο της δημοκρατίας», υποστηρίζουν με την ελπίδα να αντιληφθεί και ο πρόεδρος Μακρόν ότι η πολιτική του «γέρνει» υπερβολικά προς τα δεξιά.

Πηγή: Deutsche Welle