Γερμανία: Εξαφανίστηκε εν μία νυκτί το χρυσό άγαλμα του Ερντογάν (pic)

Σάλος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε πολίτες με αφορμή το «χρυσό» άγαλμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της Βισμπάντεν στη Γερμανία.

Σε κάποιους όμως δεν άρεσε η… ιδέα και μετά τις οργισμένες αντιδράσεις, ο δήμος του Βισμπάντεν αποφάσισε να αποκαθηλώσει τον «σουλτάνο».

«Σε συμφωνία με την αστυνομία, ο δήμος αποφάσισε την απόσυρση του αγάλματος επειδή η ασφάλεια γύρω απ’ αυτό δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλισθεί», ανέφερε η δημαρχία σε ανάρτησή της στο Twitter. Το άγαλμα μεταφέρθηκε με γερανό.

Το άγαλμα του Ερντογάν ήταν ύψους 4 μέτρων, βαμμένο με χρυσό χρώμα και με το δάχτυλο αποφασιστικά υψωμένο. Είχε εγκατασταθεί στην αρχή της εβδομάδας στην πόλη από τους οργανωτές ενός φεστιβάλ τέχνης, της Μπιενάλε του Βισμπάντεν.

Το φεστιβάλ, που είχε πάρει την άδεια των τοπικών αρχών, έχει φέτος θέμα τις «Κακές Ειδήσεις» και με το εν λόγω άγαλμα επεδίωκε να προκαλέσει το κοινό και να δώσει έναυσμα για συζήτηση.

Και το πέτυχε πέραν πάσης προσδοκίας: από τη Δευτέρα, τα πνεύματα οπαδών και αντιπάλων αυτού του εκθέματος και του Ερντογάν εξάπτονταν όλο και περισσότερο.

Λίγο μετά την εγκατάστασή του, διάφορα προσβλητικά σχόλια, ανάμεσα στα οποία «Τούρκος Χίτλερ», γράφτηκαν πάνω στο άγαλμα. Ο τόνος ανέβηκε ιδιαίτερα χθες Τρίτη το βράδυ μπροστά από την εγκατάσταση, όταν τα δύο στρατόπεδα ήρθαν αντιμέτωπα «μέσα σε μια κάπως επιθετική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Αξιωματούχος της ασφάλειας του Βισμπάντεν, ο Όλιβερ Φραντς, έκανε μάλιστα λόγο στην εφημερίδα Wiesbadener Kurier για συμπλοκές ανάμεσα στις δύο ομάδες. «Εθεάθησαν μαχαίρια», πρόσθεσε. Η κατάσταση ώθησε τελικά τον δήμαρχο να διατάξει την απόσυρση του αγάλματος.

Ο διευθυντής του θεάτρου του Βισμπάντεν που είχε την πρωτοβουλία να στηθεί το άγαλμα, ο Ούβε Έρικ Λάουφενμπεργκ, υπερασπίσθηκε από την πλευρά του την πρωτοβουλία στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. «Στήσαμε το άγαλμα για να συζητήσουμε για τον Ερντογάν», δήλωσε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA). «Σε μια δημοκρατία πρέπει να μπορούμε να υποφέρουμε όλες τις απόψεις», πρόσθεσε

Υπήρξαν βέβαια και οι Γερμανοί ακροδεξιοί. Αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Εμίλ Σέντσε, έκανε λόγο για «βλακεία» των οργανωτών, οι οποίοι «προσέφεραν μια σκηνή σ’ έναν δεσπότη που περνάει τον καιρό του ταπεινώνοντας τους Γερμανούς».