Γερμανία: Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις στη Μέρκελ λόγω BAMF

Τι γνώριζε η καγκελάριος για τις παράνομες χορηγήσεις ασύλου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF); Το κόμμα των Φιλελευθέρων ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Μετά το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) την περασμένη εβδομάδα, σήμερακαι οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της βουλής με σκοπό τη διερεύνηση του σκανδάλου που αφορά στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Τα δύο κόμματα διαθέτουν 172 βουλευτές. Η πρόταση θα πρέπει όμως να συγκεντρώσει 178 ψήφους, δηλαδή το 1/4 των βουλευτών του κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής πάντως Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς υποστηρίζουν ότι αρμόδιο όργανο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Bundestag.

Αγγίζει το σκάνδαλο την Α. Μέρκελ;

Το μείζον ερώτημα δεν είναι πλέον κατά πόσο ευθύνεται το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για την ανεπάρκεια λειτουργίας της υπηρεσίας, για τις πιθανώς παράνομες χορηγήσεις ασύλου από το παράρτημα του οργανισμού στη Βρέμη την περίοδο 2013-2016 σε πάνω από 1.200 περιπτώσεις και ενδεχομένως για δωροδοκίες.

Η κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση αφορά και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπως και τον πρώην υπουργό Καγκελαρίας και αρμόδιο για το συντονισμό της προσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης Πέτερ Άλτμαϊερ. Το ερώτημα είναι από πότε και τι γνώριζαν η καγκελάριος και ο υπουργός της για την κατάσταση που επικρατεί στην BAMF και τι προσπάθειες κατέβαλαν για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες.

Στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η καγκελάριος δεν γνώριζε για το σκάνδαλο στη Βρέμη. Η Άγκελα Μέρκελ ήταν όμως ενήμερη για τις ανεπάρκειες της υπηρεσίας. Αυτές παρουσιάστηκαν με τις μεγάλες προσφυγικές ροές το 2015. Πάντως η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η καγκελάριος ενημερώνονταν από τον επικεφαλής της BAMF για τη «συνεχή εντατική διαδικασία» αλλαγών στη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος.