Γεροβασίλη: «Η ΝΔ θέλει κομματικούς διορισμούς»

Η Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο Γιώργος Γεωργαντάς και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει κομματικούς διορισμούς και καμία αξιοκρατική διαδικασία όσον αφορά στον τρόπο επιλογής διοικητικών γραμματέων των υπουργείων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστηρίζει ότι «η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή η επιλογή των επιτελικών στελεχών της με τρόπο αντικειμενικό και αξιοκρατικό, αποτελεί βασικό στοιχείο της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης».

«Μετά από 5 μήνες συστηματικής υπονόμευσης της μεταρρύθμισης αυτής από την αξιωματική αντιπολίτευση», σημειώνει η κα. Γεροβασίλη, «σήμερα επιτέλους η ΝΔ ομολόγησε επισήμως τη θέση της: “Αποκομματικοποίηση δεν είναι η μετατροπή θέσεων με πολιτικό χαρακτήρα σε διοικητικές”. Δηλαδή, η ΝΔ δεν θέλει οι μέχρι πρότινος κομματικές της τοποθετήσεις να αντικατασταθούν από αξιοκρατική διαδικασία επιλογής».

Στο στόχαστρο της κριτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Και συνεχίζει: «Για τη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, αποκομματικοποίηση σημαίνει:

  1. Διορισμούς σε θέσεις γενικών γραμματέων αποκλειστικά πολιτευτών και κομματικών στελεχών.
  2. Στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με εγγεγραμμένους στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και μόνο.
  3. Τοποθετήσεις φίλων, συγγενών και αφισοκολλητών σε υψηλές θέσεις ευθύνης, χωρίς διαδικασίες και μετά τα μεσάνυχτα…
  4. Καρατομήσεις επιτελικών στελεχών, χωρίς καμία απολύτως αιτία πλην της κομματικής ταυτότητας.

Δε διστάζει μάλιστα η ΝΔ να ψέξει και τους ίδιους τους θεσμούς, γιατί υποστηρίζουν την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Μάλλον, διεθνώς δεν ορίζεται η αποκομματικοποίηση, όπως την εννοεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης…» καταλήγει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.