Φωτογραφία Αρχείου

“Για άσκηση και όχι για προστασία της ExxonMobil ο στόλος στη Μεσόγειο”

Σε δηλώσεις προέβη , ο εκπρόσωπος τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του Αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ, σχετικά με την παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται εκεί αποκλειστικά και μόνο για προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση.

Σε γραπτές δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αλήθεια για τον ισχυρισμό ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil».

Μάλιστα δήλωσε ότι η παρουσία του στόλου δεν σχετίζεται με την παρουσία των ερευνητικών πλοίων της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας. Αντίθετα, ο στόλος επιχειρεί στο σημείο στο πλαίσιο μιας ειδικής συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία προβλέπει την διεξαγωγή τακτικών διμερών ασκήσεων κατάρτισης με την επωνυμία «Juniper Cobra 2018», για την προώθηση και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή.

«Η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος», δήλωσε.

Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το Anadolu, ανώνυμες τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι ειδήσεις που βγαίνουν προς τα έξω σύμφωνα με τις οποίες ο στόλος των ΗΠΑ προστατεύει τις έρευνες της Exxon Mobil, αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο της Ελλάδας και της Κύπρου.