Για έξαρση της γρίπης προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της γρίπης προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, με τα άτομα που έχουν νοσήσει να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα 13 από αυτά είναι άτομα σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ταυτόχρονα, έχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ενδεικτικό της έξαρσης είναι το γεγονός ότι μόνο από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου 2018, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 146 κλινικά δείγματα εκ των οποίων τα 38 ήταν θετικά στον ιό της γρίπης.

Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαίου.

Εύκολη η μετάδοσή της

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.