Για διαφθορά κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής

Μια νέα υπόθεση που σχετίζεται με την διαφθορά ταλανίζει τις τελευταίες μέρες την πολιτική σκηνή στην Νότια Αφρική. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται σύμφωνα με την εισαγγελία να διωχθεί με την κατηγορία της διαφθοράς, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.

«Αφού εξέτασα το ζήτημα, είμαι της άποψης ότι υπάρχουν ικανοποιητικές πιθανότητες να ασκηθεί δίωξη στον κ. Ζούμα για τις κατηγορίες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Σον Έιμπραχαμς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρετόρια. Ακόμα συνέχισε λέγοντας ότι «το δικαστήριο είναι το καταλληλότερο μέρος για να διαλευκανθεί η υπόθεση καθώς όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο».

Γιατί κατηγορείται ο Ζουμά για διαφθορά

Ο 75χρονος Ζούμα, που τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία, υπό την πίεση του κόμματός του, του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), φέρεται ότι δωροδοκήθηκε για να εγκρίνει, το 1999, μια σύμβαση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε η Νότια Αφρική με πολλές ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τη γαλλική Thales.

Ο Ζουμά, που την εποχή εκείνη ήταν αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής, θα διωχθεί για απάτη και διαφθορά. Από την πλευρά του ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ