Φωτ. αρχείου

Για εκεχειρία στην Υεμένη κάνει λόγο αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η εκεχειρία στη Χοντάιντα, στην Υεμένη, θα ισχύσει από σήμερα Τρίτη διαβεβαίωσε νωρίτερα μιλώντας στο AFP αξιωματούχος του ΟΗΕ, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες στη σημαντική αυτή πόλη της Υεμένης παρά τη συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με την οποία καθορίζεται κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ.

«Ναι είναι αλήθεια», απάντησε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στην ερώτηση για τις πληροφορίες που υπάρχουν, σύμφωνα με τις οποίες η εκεχειρία θα εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη στις 00:00 τοπική ώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιλογή της ημερομηνίας αυτής έγινε για λόγους «επιχειρησιακούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Χάλεντ αλ-Γεμάνι δήλωσε την Κυριακή το βράδυ στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Υεμένης, ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Οι μάχες μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των σιιτών ανταρτών Χούτι δεν έχουν σταματήσει στην πόλη της Χοντάιντα και στην επαρχία της από την Πέμπτη που συνήφθη η συμφωνία στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, η εκεχειρία θα ετίθετο αμέσως σε ισχύ στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης στην Υεμένη εδώ και μήνες. Μια αποχώρηση των εμπολέμων προβλεπόταν εξάλλου για τις «προσεχείς ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ