Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ψάχνει η Εισαγγελία Διαφθοράς στη Novartis

Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ψάχνει πλέον η Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis, με φόντο και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Μαρτυρίες και έγγραφα στοιχεία δένουν τη διάπραξη του αδικήματος, ενδεχομένως όχι μόνο για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Η διασταύρωση γίνεται από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, υπό την εποπτεία της Ελένης Τουλουπάκη,  οι οποίοι  έχουν περάσει από κόσκινο υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό, όπως ημερολόγια και άλλα στοιχεία.

Δεν είναι  μόνο οι καταθέσεις των  προστατευόμενων μαρτύρων το μοναδικό  αποδεικτικό μέσον, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές.

Βλέπουν χρονική σύνδεση οι δικαστές

Δικαστικές πηγές μάλιστα επισημαίνουν πως  σε ότι αφορά την δωροδοκία, υπάρχει «χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις».

Σε πιο ώριμο στάδιο βέβαια βρίσκεται το σκέλος που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία  εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis. Μεταξύ αυτών και κρατικών υπαλλήλων και προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα σε ότι αφορά τους ο αριθμός των οποίων «αυξάνεται εντυπωσιακά».

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, δηλαδή τους  «τροφοδότες» της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρίες που εμπλέκονται και φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες.

Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Οι Εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διερεύνησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αναμένεται να κληθούν εκ νέου για κατάθεση  οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ξετυλίγεται το κουβάρι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη  σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Είκοσι μέρες μετά, το Νοέμβριο, κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρή διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με την ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Τα τρία πρόσωπα μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος»,  οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη -αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μέχρι αυτήν την στιγμή πάντως στην δικογραφία της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων. Σε περίπτωση που τέτοια στοιχεία φτάσουν στην κατοχή της εισαγγελίας διαφθοράς αυτά θα διαβιβασθούν πάραυτα στη Βουλή.