Για υπόθεση σύγχρονης δουλείας κατηγορείται ζευγάρι Βρετανών

Σοκ έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπόθεση σύγχρονης δουλείας, κατά την οποία ένα ζευγάρι Βρετανών κρατούσε σκλάβο έναν άνδρα από την Πολωνία, στο σπιτάκι του κήπου, δίνοντάς του μονάχα ληγμένες κονσέρβες.

Σύμφωνα με τις αρχές, το περιστατικό συνέβη στην πόλη Τσίλγουορθ στη νότια Αγγλία, καθώς μια γυναίκα 56 ετών και ο 54χρονος άνδρας της, κρατούσαν όμηρο έναν άνδρα, τον οποίον ανάγκαζαν να εργάζεται.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA), το προσωπικό ενός κέντρου υγείας ειδοποίησε τις αρχές όταν ένας Πολωνός άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών μετέβη στο ιατρικό κέντρο και κατήγγειλε ότι τον εξανάγκαζαν να εργάζεται έναντι τροφής.

Ο άνδρας, την φροντίδα του οποίου έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, κατήγγειλε επίσης ότι δεν είχε τουαλέτα με καζανάκι και τον υποχρέωναν να κοιμάται σε μια ξαπλώστρα για ηλιοθεραπεία, μέσα στην τσιμεντένια αποθήκη.

«Τον 21ο αιώνα, κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να ζει σε τέτοιες ταπεινωτικές και αηδιαστικές συνθήκες» δήλωσε ο Τόνι Μπέρν, ο επικεφαλής ερευνητής του GLAA.

Η σύλληψη του ζευγαριού έγινε λίγες εβδομάδες αφότου οι αρχές στη βόρεια Αγγλία διέσωσαν άλλο ένα φερόμενο θύμα σύγχρονης δουλείας, που ζούσε σε μια αποθήκη για 40 χρόνια, υπόθεση για την οποία ένας 79χρονος συνελήφθη.