Αιχμές από ΗΠΑ κατά Κύπρου για ύποπτα ρωσικά κεφάλαια

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, φαίνεται πως έχει κεντρίσει η Κύπρος, την οποία κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων γνωστών και ως golden viza.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβάνεται σε σχετική έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο και προσελκύει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες, που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.

Όσο δε αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μάντεκλερ υποστηρίζει ότι «η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων».

Από την άλλη πλευρά στην έκθεση τονίζεται ότι η χώρα σεβάστηκε το γεγονός ότι οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και Ρώσων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Όλεγκ Ντεριπάσκα και ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, καθώς «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών.