Γκάμπριελ: Δεν έχει συμφέρον το Ιράν στην κλιμάκωση

Ο πρώην γερμανός υπ. Εξωτερικών συνιστά ψυχραιμία υποστηρίζοντας ότι «δεν βρισκόμαστε στο κατώφλι πολέμου». Παράλληλα, επικρίνει το ότι η ΕΕ δεν δημιούργησε προϋποθέσεις απεξάρτησης από το δολάριο σε σχέση με το Ιράν.

Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προκαλούν ανησυχία. Προειδοποίησε το Ιράν ότι τυχόν επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή Αμερικανών θα μπορούσε πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε μια αποφασιστική απάντηση των ΗΠΑ. Βρισκόμαστε εν όψει μιας ένοπλης αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνιστά καταρχήν ψυχραιμία.

“Ζωντανή τη συμφωνία μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ”

«Σε κάθε περίπτωση μια ένοπλη αντιπαράθεση έγινε πιο πιθανή. Δεν θα έλεγα ότι είναι άμεση, ότι πρόκειται να ξεκινήσει,  αλλά υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ, ακόμη και στο περιβάλλον του προέδρου, που το θεωρούν πιθανό. Υπάρχουν όμως και ακριβώς αντίθετες φωνές. Ακόμα βρισκόμαστε μακριά από μια κλιμάκωση. Αλλά νομίζω ότι καλά θα κάνουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην μιλάμε για πόλεμο. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το σενάριο ένοπλης σύρραξης έγινε πιο πιθανό». Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτιμά ότι το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα ότι τελικά η συμφωνία θα διατηρηθεί σε ισχύ.

«Υπάρχουν δυνάμεις στην Τεχεράνη που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά βήματα, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία και ίσως να το καταφέρουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να κλιμακώσει άμεσα τη διένεξη». Ωστόσο, οι επόμενες αμερικανικές εκλογές δεν είναι αύριο και η θέση της ΕΕ και των 3 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν είναι καθόλου εύκολη.

Και τώρα τι μπορεί να γίνει;

«Δεν βρισκόμαστε στο κατώφλι πολέμου»

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα… θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με το Ιράν, όπως με τη Ρωσία και την Κίνα. Εκείνο που θεωρώ πολιτικά προβληματικό είναι ότι οι Ιρανοί μας βάζουν στην ίδια μοίρα όχι με τις ΗΠΑ, αλλά με τους Ρώσους και τους Κινέζους.

Δεν εύκολος ο ρόλος μας, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν άλλες δυνατότητες παρά από το να εξετάζουμε ποιες δυνατότητες διαθέτουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για να υπάρχει οικονομική συνεργασία

Ο Γκάμπριελ δεν φοβάται την αυτοκριτική και προς την κατεύθυνση της  ΕΕ που δεν τόλμησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις απεξάρτησης από το δολάριο στις δοσοληψίες της με το Ιράν με τη σύσταση πλατφόρμας, με άλλο νόμισμα από δολάριο,  που να χρηματοδοτεί εμπορικές σχέσεις με τη χώρα.

«Η Ευρώπη θα πλήγονταν άμεσα από στρατιωτική σύγκρουση με όλους τους πρόσφυγες που θα κατέφευγαν σε μας, αλλά και τους στρατιωτικούς κινδύνους.  Γι αυτό είναι σημαντικό να ενεργήσουμε ώστε να μην φτάσει μέχρι εκεί. Ακόμη είμαστε μακριά. Δεν βρισκόμαστε στο κατώφλι πολέμου με το Ιράν».

Πηγή: Deutsche Welle