«Μόνο 350 ευρώ παίρνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες», καταγγέλλει ο Γ. Μανιάτης

Ερώτηση για τη φορολογική αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες της χώρας κατέθεσε ο Γ. Μανιάτης στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Μόνο 350€ παίρνουν οι 5.000 υποψήφιοι διδάκτορες της χώρας. Τους αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες», καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει πως «η σπουδαιότητα του θέματος για τη νέα γενιά της χώρας, αλλά και για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας είναι προφανής».

Το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Γ. Μανιάτης:

“Κύριε Υπουργέ,

παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του πρωθυπουργού της χώρας, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενιά της χώρας, οι 5.000 υποψήφιοι διδάκτορες της χώρας που αποτελούν σπουδαία πηγή επιστημονικής και τεχνολογικής αναβάθμισης της χώρας, αντιμετωπίζονται με απαράδεκτο τρόπο από την κυβέρνηση.

Φορολογούνται όπως τα στελέχη των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές τους προκύπτουν μόνο από ανταγωνιστικά ερευνητικά projects, που έχουν προσελκύσει Έλληνες ακαδημαϊκοί κι ερευνητές.

Από μια ονομαστική αμοιβή των 1.000€ που αναγράφεται στο μπλοκάκι ενός υποψήφιου διδάκτορα, οι ασφαλιστικές (ΕΦΚΑ) και φορολογικές κρατήσεις, πλησιάζουν τα 650€ με αποτέλεσμα καθαρά στο χέρι οι υποψήφιοι διδάκτορες να παίρνουν μόλις 350€.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η φορολογική αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί την ιδανική συνταγή καταστροφής όλου του δημιουργικού και καινοτομικού επιστημονικού τμήματος της νέας γενιάς.

Η πρόταση που σας κάνουμε είναι να αντιμετωπίσετε τις αμοιβές των υποψήφιων διδακτόρων που προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα ως υποτροφίες, χωρίς δυσβάσταχτες κρατήσεις, αλλά ως συμβολή στην ανάπτυξη και στήριξη της έρευνας που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια κι ερευνητικά ιδρύματα από νέους Έλληνες επιστήμονες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις αμοιβές των Ελλήνων Υποψηφίων Διδακτόρων, που προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα, ως υποτροφίες και όχι ως επιχειρηματικές αμοιβές;”.