Γ. Στουρνάρας: Eπενδύσεις 50 δισ. ευρώ για ν΄ανακάμψει η οικονομία

Ιδιωτικές επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει, όπως επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά. Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητο, όπως υπογράμμισε, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Επενδύσεων το ανάγνωσμα

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία από 22% του ΑΕΠ το 2007, σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανέφερε ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές, σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό

Πρόσθεσε δε ότι, η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2017).