INTIME

Τι απαντά ο δήμος Θερμαϊκού για τα δημοτικά τέλη

Απάντηση στις κατηγορίες της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» και ΜΜΕ για πολύ υψηλά δημοτικά τέλη επιχειρεί να δώσει ο δήμος Θερμαϊκού με ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του δήμου της ανατολικής Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «παραχάραξη γεγονότων» και «προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις» που εξυπηρετούν συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο δήμος Θερμαϊκού:

«Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε ένα περιβάλλον δυσμενές και εξαιρετικά επιβαρυμένο, λόγω της συνεχούς και παρατεταμένης, από το 2010, περιόδου οικονομικής ασφυξίας, έθεσε εξαρχής μία εκ των βασικότερων επιδιώξεών της, που δεν ήταν άλλη από την ελάφρυνση, στο μέτρο του δυνατού, του οικονομικού φορτίου των νοικοκυριών, αλλά και των επαγγελματιών. Αυτό το στόχο της ακολούθησε με προσήλωση, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2014 και συνεχίζει να ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να έχει προβεί το 2011, σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών της τάξης του έως και 24%, αδιαφορώντας για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διένυε η χώρα και την οποία βίωναν εντονότατα οι δημότες, οι ενέργειες της νεοεκλεγείσας Διοίκησης έπρεπε να είναι άμεσες και δυναμικές, παραβλέποντας τις άνω των 20 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις του δήμου που κληροδοτήθηκαν.

Ας ανοίξει μια παρένθεση στο σημείο αυτό, για να αναφερθεί, προς αποκατάσταση της αλήθειας και επισήμανση της υποκρισίας της δημοτικής αντιπολιτευτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ότι μέλη της, που τώρα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «ληστρικά» δημοτικά τέλη, ήταν μερικοί εξ αυτών που ψήφισαν την τότε, όχι απλά δυσβάσταχτη, αλλά μάλλον αβάσταχτη αύξηση του 24%.

Δεν ντρέπονται και δεν σωπαίνουν, ενθυμούμενοι το φορτίο με το οποίο επιβάρυναν τους ήδη γερμένους, από το βάρος, ώμους των νοικοκυραίων. Και με θράσος ανεκδιήγητο τολμάνε και αναφέρονται στη σημερινή Διοίκηση, που άμεσα έσπευσε να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών.

Με το βλέμμα στραμμένο ακριβώς σε αυτήν, έλαβε απόφαση για γενναία μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και συγκεκριμένα, σε πολύτεκνες οικογένειες και, για πρώτη φορά ιστορικά, σε μακροχρόνια ανέργους, με μόλις ένα χρόνο ανεργία. Συγχρόνως, στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στην περίπτωση των οποίων μάλιστα, το κριτήριο αναπηρίας από το 80% υποχώρησε στο 67%, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι ωφελούμενοι. Επιπλέον, μείωση πραγματοποιήθηκε και στα εισοδηματικά όρια, ώστε να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση ακόμα περισσότεροι συνδημότες, ενώ για το 2018 όλα τα νοικοκυριά είδαν τα δημοτικά τέλη να υπόκεινται σε μείωση 3%.

Παράλληλα, σημαντικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ελκυστικότερων συνθηκών στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υλοποιήθηκαν από το 2015, με τη ζωτικής σημασίας μείωση των τελών των κοινόχρηστων χώρων, σε ποσοστό μέχρι και 45% και των τελών στον αιγιαλό και την παραλία έως και 30%. Ενέργειες, οι οποίες ανήγαγαν το Δήμο, συγκριτικά με άλλους, ανάμεσα στους τουριστικούς με τις πιο χαμηλές τιμές και κατ’ επέκταση, τον κατέστησαν τουριστικά ανταγωνιστικό και ιδιαιτέρως θελκτικό για το επιχειρείν.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν προγραμματισμένες μεγάλες μειώσεις προς τους κατοίκους του Δήμου, από τη νέα χρονιά του 2019, οι οποίες προβλέπεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στο σύνολο του πληθυσμού».

Τι δηλώνει ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης:

«Αναγνωρίζουμε ότι ο Δήμος μας – το σπίτι όλων μας – χρειάζεται ακόμα αρκετή συστηματική και επίμονη δουλειά, για να φθάσει στον ανάλογο τιθέμενο στόχο ενός δήμου με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, είμαστε περήφανοι για τα εμπόδια που έχουμε υπερπηδήσει και για τα αλματώδη βήματα που έχουμε κάνει.

Είμαστε περήφανοι, γιατί λάβαμε ένα δήμο καταχρεωμένο, σχεδόν ισοπεδωμένο, τον οποίο καταφέραμε να εξυγιάνουμε, κλείνοντας τον ισολογισμό με πρόσημο θετικό. Απόδειξη και παράσημό μας, η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που μας κατατάσσει στο 10% των δήμων με τα καλύτερα, πιο υγιή οικονομικά στοιχεία.

Είμαστε περήφανοι, γιατί καταφέραμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά και καίρια στην αναβάθμιση και ανάπτυξή του, παρά τις απαιτητικές και δύσκαμπτες οικονομικές συνθήκες, προσπαθώντας παράλληλα να τον καταστίσουμε όσο το δυνατόν φιλικότερο προς ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, επιχειρηματίες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού.

Είμαστε περήφανοι, γιατί όχι μόνο δεν επιβαρύνουμε τους δημότες, αλλά τους διευκολύνουμε και δημιουργούμε τις συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις.

Αρθρογραφήματα, συνεπώς, τα οποία παραχαράσσουν και πλαστογραφούν τα γεγονότα και τα στοιχεία, εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις, δεν μας πτοούν. Αντίθετα, μας πεισμώνουν και μας τροφοδοτούν πλεονάζουσα ενέργεια, για να επιτύχουμε τους στόχους μας».