Δίκη ΧΑ: «Καμία σχέση με επίθεση στους Αιγύπτιους»

Αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τη βάναυση επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώτος από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, Δημήτρης Αγριογιάννης.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι πολλά από όσα είχε δηλώσει κατά την ανακριτική απολογία του, σχετικά με ενέργειες των συγκατηγορουμένων του για να αποκρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων, δεν ειπώθηκαν ποτέ από αυτόν.

Στο δικαστήριο είναι παρόντες δύο από τα τέσσερα θύματα της άγριας επίθεσης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αγριογιάννης, από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχε επιτεθεί στο σπιτάκι των αλιεργατών στο Ικόνιο, βρισκόταν με την ανήλικη -τότε- συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση στην παραλία Περάματος και πως φεύγοντας με το μηχανάκι του «συνάντησε τυχαία» σε ένα μαγαζί τους συγκατηγορουμένους του. Επέμεινε, επίσης, πως ουδείς από όσους συνάντησε φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, κάτι που είχε αναφέρει στην ανακριτική απολογία του. Αντίθετα, μάλιστα, σήμερα δήλωσε πως οι συγκατηγορούμενοί του, που βρήκε τυχαία στο μαγαζί, «ήταν ντυμένοι καλά» σαν είχαν πάει σε γάμο ή βάφτιση.

Ο Αγριογιάννης απέδωσε «στην ανακρίτρια» τη δυσαρμονία ανάμεσα σε όσα είχε ισχυριστεί τότε, με αυτά που που είπε σήμερα επιμένοντας «δεν τα έχω πει εγώ αυτά» και προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου, η οποία τον ρώτησε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε… ».

Η κ. Λεπενιώτη διάβασε πολλά σημεία της ανακριτικής απολογίας του κατηγορούμενου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια. «Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο… » ήταν η απάντηση της προέδρου, που άκουγε τον Αγριογιάννη να αναιρεί κρίσιμα σημεία της τότε απολογίας του, όπως ότι στην τυχαία συνάντηση στο μαγαζί είδε τον συγκατηγορούμενό του, «πυρηνάρχη» Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, να φορά μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, κατά τον κ. Αγριογιάννη, ο επικεφαλής της Τοπικής Περάματος «φορούσε ένα πουκάμισο». Όπως είπε, στο επίμαχο μαγαζί συνομίλησε με τον συγκατηγορούμενό του Κώστα Παπαδόπουλο, που τον γνώριζε πολλά χρόνια, ο οποίος του είπε πως το όχημα του Αναστάσιου Πανταζή δεν είχε βενζίνη. Έτσι, συνόδευσε με το δικό του μηχανάκι ακόμη ένα μηχανάκι προς το κοντινό βενζινάδικο, καθώς ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τον δικό του προορισμό, «έτσι για βόλτα», για «να κουβεντιάζουμε από τις μηχανές στον δρόμο».

Κατηγορούμενος: Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτόνι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πίσω για να πάμε στο Τμήμα, και εκεί βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τι συμβαίνει και μου είπε «θα σου πω μετά». Αυτά είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιο λόγο… Εγώ νόμιζα πως με πήραν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμία σχέση… Κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της ΧΑ αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ στολές παραλλαγής, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτοί που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό. Εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο.

Ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, ενώ απαντώντας πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, είπε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου Μάρκου Ευγενικού.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.