Δεν επαρκούν ακόμα οι επιστολές για πρόταση μομφής κατά της Μέι

Ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών από συντηρητικούς βουλευτές για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι δεν έχει ακόμη συγκεντρωθεί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922» Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις – δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, 22 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό.

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι βουλευτές έχουν υπαινιχθεί ότι ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών έχει συμπληρωθεί, αλλά ότι ο Μπρέιντι δεν έχει ακόμη ενημερώσει τη Μέι.

«Προφανώς και δεν θα έκανα ανόητα παιχνίδια με κάτι τέτοιο» απάντησε ο Μπρέιντι κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Πριν από λίγο το Reuters μετέδωσε τηλεγράφημα με τα ονόματα 22 βουλευτών που έχουν στείλει επιστολές, αλλά το ίδιο το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός που έχει σταλεί δεν είναι γνωστός.

Φήμες υποστηρίζουν ότι, εφόσον συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ