Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γαλλία κατά του Μπουντεφλίκα

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Αλγερία εναντίον του Προέδρου Αμπντελασίζ Μπουντεφλίκα, ο οποίος αναμένεται για πέμπτη φορά να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γαλλία.

Παρά την ανεξαρτησία το 1962 της λεγόμενης Γαλλικής Αλγερίας, οι δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς παραμένουν ισχυροί. Έτσι κατά την κρίσιμη σημερινή ημέρα, που με κομμένη την ανάσα ο αλγερινός λαός περιμένει να δει εάν τελικά ο 82χρονος ανήμπορος και βιολογικά αδύναμος Αμπντελασίζ Μπουντεφλίκα θα υποβάλει για πέμπτη φορά την υποψηφιότητα του για την προεδρία, οι αλγερινής καταγωγής που ζουν σε Παρίσι και Μασσαλία κατεβαίνουν και αυτοί σήμερα στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης των διαδηλωτών στη γενέτειρα.

Στο Παρίσι, το ραντεβού είναι το απόγευμα στην πλατεία Ρεπουμπλίκ. «Οι δεσμοί είναι ισχυροί», εξηγεί ο Σαϊντ, ο οποίος ζει 20 χρόνια στο Παρίσι. «Ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της Μεσογείου μας αφορά άμεσα, η νεολαία που δυστυχώς οδηγείται στη μετανάστευση, αποτελεί ένα εξαιρετικό δυναμικό που όμως φιλοδοξεί για ελευθερία, δικαιοσύνη και νομιμότητα» τονίζει.

Με έναν μέσο όρο ηλικίας κάτω των 30, η Αλγερία είναι μια χώρα που βράζει από τα νιάτα. Με 800.000 γεννήσεις τον χρόνο, ο πληθυσμός έφθασε τα 40 εκατομμύρια σήμερα ενώ ήταν μόλις 9 εκατομμύρια κατά την ανεξαρτησία το 1962.

Αλγερία, μια πολύ πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα

Οι σημερινοί νέοι, δεν έχουν γνωρίσει άλλο Πρόεδρο από τον Μπουτεφλίκα, οι δε νεότεροι των νέων δεν έχουν καν ακούσει και δει ζωντανά τον Πρόεδρο μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2013, αφού στις επίσημες εκδηλώσεις το περιβάλλον του χρησιμοποιεί το κάδρο με την επίσημη φωτογραφία του, αντί του ιδίου.

Το πλούσιο υπέδαφος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντί να βοηθήσει στην πραγματική οικονομία προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στους νέους, βοήθησε στη διατήρηση της εξουσίας ενός ανήμπορου, μιας μαριονέτας στα χέρια ενός περιβάλλοντος που δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά του.

Για τη γαλλική προεδρία, ο φάκελος Αλγερία είναι σε «απόλυτη προτεραιότητα». Η γαλλική διπλωματία ωστόσο είναι ιδιαίτερα προσεκτική με δεδομένο το αποικιοκρατικό παρελθόν.

Ήδη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβώ ότι «μόνο ο αλγερινός λαός μπορεί να αποφασίσει» κινδυνεύει να ερμηνευθεί από την αλγερινή κυβέρνηση ότι το Παρίσι υποστηρίζει τους διαδηλωτές. Έτσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απαντάει σε κάθε σχετικό ερώτημα με τη φράση : «ούτε παρέμβαση ούτε αδιαφορία» .