«Διαταγή» Σαλβίνι για απογραφή των Ρομά – Αντιδράσεις από ενώσεις

Σάλο προκάλεσε πριν από λίγη ώρα η απόφαση του η Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι να προχωρήσει στην καταγραφή των Ρομά που ζούνε εντός της ιταλικής επικράτειας, με τις ενώσεις των Ρομά να αντιδρούν σε αυτή την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκα, και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κόντε, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του στο υπουργείο να του ετοιμάσουν «φάκελο για τους Ρομά», ώστε «να εξακριβωθεί πόσοι είναι σε ολόκληρη την Ιταλία». Σκοπός σύμφωνα πάντα με τον ίδιο είναι να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες και παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι «οι αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής θα πρέπει να απελαθούν με διακρατικές συμφωνίες. Δυστυχώς, όμως, τους ιταλούς Ρομά πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ».

Αντιδρούν οι ιταλικές ενώσεις Ρομά

Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των Ρομά και Σίντι της Ιταλίας, αντέδρασαν σφοδρά στις δηλώσεις Σαλβίνι, καταγγέλλοντας ότι μια τέτοιου είδους απογραφή θα παρέβαινε τις αρχές της ιταλικής νομοθεσίας.

«Υπάρχουν ήδη στοιχεία για το ποίος ζει σε επίσημους και μη χώρους διαμονής και οι λίγοι Ρομά χωρίς άδεια παραμονής δεν διαθέτουν υπηκοότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απελαθούν», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων.

Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «πολλοί Ιταλοί Ρομά βρίσκονται στην χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, και άρα, είναι πιο Ιταλοί από πολλούς άλλους πολίτες».