Διάψευση για παραίτηση της κυβέρνησης Χονγκ Κονγκ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες την οργή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, παρά τη διαρροή ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο η ίδια δηλώνει ότι θα ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση της.

“Το έχω πει πολλές φορές αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες ότι η ομάδα μου και εγώ οφείλουμε να παραμείνουμε για να βοηθήσουμε το Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε σήμερα το πρωί η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι “ούτε καν εξέτασε το ενδεχόμενο” να συζητήσει για μια παραίτησή της με την κινεζική κυβέρνηση.

Η Λαμ παραχώρησε αυτήν τη συνέντευξη Τύπου μετά την εξασφάλιση από το πρακτορείο Reuters ηχογράφησης σχολίων που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτική της συνάντηση με επικεφαλής επιχειρήσεων, στην οποία ακούγεται να λέει ότι αν μπορούσε θα παραιτείτο.

“Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, η δημιουργία ενός τέτοιου χάους είναι ασυγχώρητη”, λέει η Λαμ, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Reuters.

“Αν είχα την επιλογή”, προσθέτει στα αγγλικά στην ηχογράφηση αυτή, “το πρώτο πράγμα θα ήταν να παραιτηθώ, ζητώντας συγγνώμη εκ βάθους”.

Στην ηχογράφηση αυτή, η Λαμ εξηγεί ωστόσο ότι έχει ένα “πολύ περιορισμένο” περιθώριο ελιγμών για να επιλύσει την κρίση στο Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει μετατραπεί σε υπόθεση εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας για την κεντρική κινεζική κυβέρνηση.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει “σθεναρά” την Κάρι Λαμ ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο Γιανγκ Γκουάνγκ.

“Υποστηρίζουμε σθεναρά την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ”, δήλωσε ο Γιανγκ Γκουάνγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ παραμένει περίπλοκη και ζοφερή, αλλά έχουν σημειωθεί θετικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα και η Σου Λουγίνγκ, επίσης εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο, δήλωσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει απόλυτα την Κάρι Λαμ όπως και τη χρήση από την κυβέρνησή της όλων των νόμιμων μέσων για να δοθεί τέλος στις βίαιες διαμαρτυρίες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.