Διαψεύδουν τους Τούρκους κύκλοι του Πενταγώνου

Τα κινητά των δύο στρατιωτικών «ερευνήθηκαν εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσία του Έλληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το ΥΠΕΞ, και δεν είχε βρεθεί απολύτως τίποτα» επισημαίνουν κύκλοι του Πενταγώνου, διαψεύδοντας στην ουσία το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή» περί ύπαρξης «στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων» στις συσκευές.

Οι κύκλοι του Πενταγώνου, με τους οποίους επικοινώνησε το iefimerida.gr, επισημαίνουν καταρχήν ότι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, καθώς δεν αρκούνται στο δημοσίευμα του «απολύτως ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu», και ότι η τεχνολογία σήμερα είναι σε θέση να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο κινητό, ακόμη και αν αυτό έχει σβηστεί από την εξωτερική μνήμη.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν το δημοσίευμα και την πιθανή κλιμάκωση της Άγκυρας απέναντι στους δύο στρατιωτικούς με τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιοποίηση της “είδησης” από το απολύτως ελεγχόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu έγινε λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Προσθέτουν επίσης ότι «λίγες ώρες πριν το δημοσίευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ, ενώ είχε ήδη διαρρεύσει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με το οποίο καταγγέλλεται η στάση της Άγκυρας για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ». Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιες πηγές εντάσσουν και την αυστηρή γλώσσα Μέρκελ κατά Ερντογάν.