Διεθνής επιστημονική συνάντηση για τον Ο. Φώσκολο

Η ελληνικότητα του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου, όπως εκφράστηκε μέσα από την πολυτάραχη ζωή του και την επαναστατική του δράση στις αρχές του 19ου αιώνα θα είναι η κεντρική ενότητα της 3ης Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης που θα γίνει φέτος στη Ζάκυνθο.

Η Επιστημονική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, στις 7.00 το απόγευμα.

Οι συγκεκριμένες Επιστημονικές Συναντήσεις, όπως και πολλές άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χρόνου, γίνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», ο οποίος από την ίδρυσή του το 2009, ανέπτυξε πολλές δράσεις, με σημαντικότερη την πρωτοβουλία, να ξαναχτιστεί η οικία του ποιητή, όπως ακριβώς ήταν πριν από τους σεισμούς του 1953 και να δοθεί στο κοινό για επίσκεψη.

Στο χώρο της οικίας του Νικολάου Ούγου Φώσκολου, έχουν συγκεντρωθεί παλιές και σύγχρονες εκδόσεις με έργα του ποιητή, καθώς και έργα τέχνης. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό ώστε να αποτελέσει το τρίτο σημαντικό Μουσείο της Πόλης, μετά το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Ο Σύλλογος για τρίτη χρονιά φέτος οργανώνει στη Ζάκυνθο την ετήσια διεθνή επιστημονική συνάντηση που έχει πάντα ως κεντρική επιδίωξη την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Ζακυνθινού ποιητή.

Κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης είναι «Ο Ούγος Φώσκολος και οι Έλληνες» . Ομιλητές της επιστημονικής συνάντησης θα είναι η Francesca Sensini, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου της Νίκαιας (Γαλλία) με θέμα «Ο Φώσκολος επεμβαίνει από το Λονδίνο σε βοήθεια των Ελλήνων. Το ζήτημα της Πάργας», ο Γεράσιμος Ζώρας, καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ο Ugo Foscolo, επίδοξος αγωνιστής του 1821», η Μαριέττα Μινώτου, λέκτορας Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Ιωάννης Φίλανδρος, ιστορικός με θέμα «Η συμβολή της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου και του Σπύρου Μινώτου στην ανάδειξη του Ugo Foscolo με αφορμή τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας από το θάνατό του στη Ζάκυνθο το 1927».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν από τον φορέα, οι δωρητές του υπό σύσταση Μουσείου για τον Ούγο Φώσκολο. Πρόκειται για ιστορικές οικογένειες της Ζακύνθου αλλά και νέους φιλοπρόοδους Ζακυνθινούς που ενισχύουν την προσπάθεια η σύγχρονη Ζάκυνθος να αποκτήσει μία ακόμα πνευματική στέγη.

Μιλώντας για τις προσπάθειες αυτές ο πρόεδρος του Σωματείου, Φίλιππος Συνετός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του φορέα που έχω την τιμή να προεδρεύω και είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να χτίσουμε το σπίτι του ποιητή στην αρχική του μορφή και που προωθούμε τη μετατροπή του σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο. Η όλη προσπάθεια βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι πολύτιμη η συμβολή ορισμένων οικογενειών του νησιού μας αλλά και φίλων από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Ιταλία».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.