Μόσχα: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε διαδηλωτή

Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας επέβαλε στον 34χρονο προγραμματιστή Κονσταντίν Κότοφ ποινή φυλάκισης 4 ετών, με την κατηγορία ότι παραβίασε το άρθρο 212 του Ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (κατά σειράν παραβίαση των κανονισμών που αφορούν την διοργάνωση συγκεντρώσεων, συναθροίσεων κτλ).

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι όλοι οι μάρτυρες που ερωτήθηκαν υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν εξαιρετικά δραστήριος κατά την διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας που δεν είχε την έγκριση των αρχών καθώς «φώναζε συνθήματα και έδινε συνεντεύξεις».

Ο Κονσταντίν Κότοφ είχε συλληφθεί στην Μόσχα στις 10 Αυγούστου κατά την διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για το αποκλεισμό των ανεξάρτητων υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή. Στην διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 50 χιλιάδες άτομα. Η ίδια η διαδήλωση μετεξελίχθηκε σε «ειρηνικό περίπατο», ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα. Ο Κότοφ συνελήφθη, ενώ είχε δεχθεί συστάσεις επειδή συμμετείχε σε προηγούμενες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την άδεια των αρχών.

Πρώτος που καταδικάστηκε στην Ρωσία με βάση το άρθρο 212 ήταν ο ακτιβιστής Ιλντάρ Ντάντιν τον Δεκέμβριο του 2015. Μετά την έφεση που υπέβαλλε τον Μάρτιο του 2016 οι ποινή του μειώθηκε από τα τρία χρόνια φυλάκισης στα 2,5 χρόνια, αλλά αφέθηκε ελεύθερος πολύ πιο νωρίς μετά τις αποκαλύψεις που έκανε με επιστολές που απέστειλε για βασανιστήρια στις φυλακές της Καρελίας. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ότι πρέπει να επανεξετασθούν οι δικαστικές πράξεις και ο ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.