Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Βαλκάνια: Συνάντηση με Γ. Μπουτάρη και Κ. Γούλα

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου της ομάδας «Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Βαλκάνια” αποτελούμενου από τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης Μανόλη Λαμτζίδη , πρ. πρόεδρο ΔΣΘ και Παναγιώτη Γεωργιάδη με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα.

Στη δημοτική αρχή παρουσιάστηκαν οι σκοποί, οι αρχές της επιδιώξεις της κίνησης. Τονίστηκε ότι η κίνηση αποτελούμενη από 35 νομικούς  δεν εμπλέκεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Βαλκανικών κρατών, αλλά επιδιώκει να παρεμβαίνει σε ζητήματα εφαρμογής της αρχής του «κράτους δικαίου» και της αρχής της «δίκαιης δίκης» σε όλα τα Βαλκάνια με σκοπό την εδραίωση της Δημοκρατίας, την διασφάλιση όρων ειρηνικής συμβίωσης των βαλκανικών λαών και την υιοθέτηση ως μεθόδου  επίλυσης των διαφορών μεταξύ τους της ειρηνικής διευθέτησης αξιοποιώντας τους φιλικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ Βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων στο παρελθόν.

Δήλωσαν ότι αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας δόθηκε από το δημόσιο προπηλακισμό του δημάρχου επειδή διατύπωσε δημόσια μία διαφορετική  άποψη , μια σειρά άλλα βίαια περιστατικά που ακολούθησαν με ρατσιστικά κίνητρα , τα φιλοπόλεμα συνθήματα εναντίον γειτονικών κρατών,  που εκτοξεύτηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις, καθώς και το γεγονός της απαράδεκτης μακρόχρονης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, γεγονός , που συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του δικαίου από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης.

Τέλος δήλωσαν ότι σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που είναι αδελφοποιημένος με το Δικηγορικό Σύλλογο Αδριανούπολης ,  θα επιχειρήσουν αρχές Σεπτεμβρίου να επισκεφτούν την Αδριανούπολη και να εντείνουν τις πιέσεις ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης.

Τέλος δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της δημοτικής αρχής σε οποιεσδήποτε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ο δήμαρχος και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις της δημοτικής αρχής για τα θέματα αυτά  και δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στα όρια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων τους.