Διώξεις για όπλα και ναρκωτικά στο κύκλωμα χρυσού

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, μετά την τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας.

Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

Κακουργήματα:

α) Εγκληματική οργάνωση

β) Λαθρεμπορία

γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

δ) Τοκογλυφία

Πλημμελήματα:

α) Παράβαση του νόμου ναρκωτικών

β) Παράβαση του νόμου περί όπλων

γ) Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες για προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο γνωστός ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ριχάρδος συνελήφθη μέσα στη βίλα του στη Σαρωνίδα, ενώ εκεί βρέθηκαν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα τα οποία θα πήγαιναν για λιώσιμο.

Γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. ο ενεχυροδανειστής

Ο Ριχάρδος έγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, όπου εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και στα οποία υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού.

Αυτή δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που περνά το κατώφλι της ΕΛ.ΑΣ..

Είχε συλληφθεί δυο φορές ακόμη, την πρώτη στις 14 Ιουλίου 2014 μετά από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του και στα οποία κοσμήματα τα οποία θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο.

Στα βιβλία υπήρχαν εγγραφές κοσμημάτων αξίας 77.000 ευρώ αλλά ο Ριχάρδος αρνούνταν να υποδείξει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους χώρους όπου φυλάσσονταν για να γίνει ο έλεγχος και έτσι κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.

Η δεύτερη εμπλοκή του με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν ένα χρόνο αργότερα όταν δεν έκοψε αποδείξεις σε δυο πελάτες του, άνω των 500 ευρώ.

Το κύκλωμα

Πρόκειται για την εξάρθρωση δύο γιγαντιαίων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού που μάζευαν μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων από τα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και στη συνέχεια τα έλιωναν και τα διοχέτευαν σε αγορές του εξωτερικού.

Οι αρχές έφθασαν στα ίχνη τους ερευνώντας τα παρακλάδια της συμμορίας των Ρομά και συγκεκριμένα τους κλεπταποδόχους τους.

Πάνω στην έρευνα έπεσαν πάνω σε αυτά τα δύο κυκλώματα. Ακολούθως δόθηκε εντολή για να παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τις δυο σπείρες.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και πιθανό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος χρειάστηκε κινητοποίηση της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ.