Δρακόντειους όρους θέτουν οι ΗΠΑ στο Ιράν για τη σύναψη μιας «νέας πυρηνικής συμφωνίας»

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χτες (Δευτέρα 21 Μαΐου 2018) ότι το Ιράν «δε θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», παρουσιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν το Ιράν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην ομιλία του στην οποία σκιαγράφησε τα αιτήματα της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» είπε. «Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση». «Ελπίζω ότι θα λάβουν μια διαφορετική απόφαση, ότι θα επιλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι» πρόσθεσε.

Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τους βοηθούς τους της Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο για να τους συντρίψουν».

Οι δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA ήταν ιδιαίτερα σκληρές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «οικονομικές πιέσεις άνευ προηγουμένου» και θα επιβάλουν «τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία».

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώκεκα όρους που θέτει η Ουάσιγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία». Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους περιλαμβάνονται ο τερματισμός του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσιγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Ο Μάικ Πομπέο ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσιγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ