Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Με αιχμή το θέμα της ασφάλειας του πολίτη θα σφυροκοπήσει την κυβέρνηση η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφεται στο δόγμα «νόμος και τάξη». Σκοπός της Πειραιώς είναι να αναδείξει την ανικανότητα του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού να παρέχουν στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Άλλωστε τα τελευταία ένοπλα περιστατικά εισβολής σε σπίτια και οι εν ψυχρώ πυροβολισμοί εναντίον των ενοίκων τείνουν να γίνουν συνήθεια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τελευταίο παράδειγμα ο 52χρονος επιχειρηματίας ο οποίος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ένοπλους ληστές μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να σηκώσει ψηλά το θέμα στην πολιτική ατζέντα, τόσο με δήλωση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε στο αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στις γειτονιές όλων των μεγάλων αστικών κέντρων.

«Το θέμα της εγκληματικότητας μας αφορά όλους»

Το θέμα «δεν αφορά μόνο τις περιοχές που κατά καιρούς λέγαμε ότι υπάρχει έξαρση της λεγόμενης χαμηλής εγκληματικότητας. Αφορά πια όλους μας» παρατήρησε η κα. Σπυράκη, αποδίδοντας τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στην κατάργηση της εντατικής αστυνόμευσης με αποτέλεσμα να δοθεί μια αίσθηση ευρύτατης χαλαρότητας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες

Για την Πειραιώς το ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης είναι πολιτικό.  Για αυτό και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για να αναδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες. «Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να αποδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ; Η απάντηση είναι ότι επέλεξε να αποδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ. Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να απενεργοποιήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ;

Η απάντηση είναι ότι επέλεξε να απενεργοποιήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να αποφύγει τις εντατικές περιπολίες, την εντατική αστυνομική παρουσία και για λόγους που αφορούν ιδεολογικά της ζητήματα; Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να δώσει ασυλία στο Ρουβίκωνα; Όλα αυτά έγιναν. Όλα αυτά αθροίζονται και καταλήγουμε να έχουμε ανθρώπους με το πιστόλι στην πλάτη, με τον επιχειρηματία σήμερα τραυματισμένο και με τους εκατοντάδες που δεν μαθαίνουμε» εξήγησε.

«Προϋπόθεση δημοκρατίας η ασφάλεια»

Όπως άλλωστε σημείωσε με εμφατικό τρόπο στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ασφάλεια είναι  προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη η Νέα Δημοκρατία».