Δώδεκα συλλήψεις για «απόπειρα ανατροπής καθεστώτος» στο Βιετνάμ

Σε ποινές κάθειρξης από πέντε έως 14 χρόνια καταδικάσθηκαν δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί πολίτες, στο Βιετνάμ, με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της κυβερνητικής πολιτικής εναντίον των αντιπάλων της, αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δώδεκα καταδικασθέντες ανήκουν στην Εθνική Προσωρινή Κυβέρνηση του Βιετνάμ (PNGV), μια αντικομμουνιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1990 στην Καλιφόρνια, όπου πολλοί Βιετναμέζοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Έπειτα από μία δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες στην πόλη Χο Τσι Μινχ, οι δώδεκα κρίθηκαν ένοχοι για διανομή προπαγανδιστικών φυλλαδίων, συνωμοσία για την κατάληψη του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού και παρακίνηση σε μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Απριλίου 2017, κατά την επέτειο του τέλους του πολέμου στο Βιετνάμ το 1975, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης του Βιετνάμ, Phap Luat.

Οι δύο Αμερικανοί υπήκοοι, Φαν Έιντζελ και Νγκουγέν Τζέιμς Χαν, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι έφθασαν από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ για να υποστηρίξουν την συνωμοσία, καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και θα απελαθούν αφού εκτίσουν την ποινή τους.

Δεκαπέντε μέλη της PNGV έχουν ήδη καταδικασθεί για απόπειρα επίθεσης πέρυσι, στο διεθνές αεροδρόμιο της Χο Τσι μινχ. Η ομάδα κατηγορείται επίσης ότι είχε τοποθετήσει πέρυσι τον Ιούνιο βόμβα έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Ανόι με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία άτομα.

Το Βιετνάμ, μία χώρα με μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης, συχνά φυλακίζει τους κυβερνητικούς αντιπάλους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην αρχή του χρόνου η Διεθνής Αμνηστία, περίπου εκατό αντιφρονούντες κρατούνται στις φυλακές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ