ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επιτυχημένη άσκηση ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ άσκηση ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε τις επιπτώσεις στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου εξαιτίας έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με αυτό, στις 14:30 εκδηλώθηκε σεισμός, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, στην περιοχή της Λάρισας, που συνοδεύτηκε από μετασεισμική δραστηριότητα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της επικοινωνίας μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων.

Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει σειρά συμβάντων σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας, που προκλήθηκαν από τη σεισμική δραστηριότητα και συγκεκριμένα:

-Οσμή από διαρροή αερίου σε εσωτερικό χώρου του πολιτιστικού κέντρου – ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου (επείγουσα ανάγκη εκκένωσης κτιρίου)

-Βλάβη σε αγωγό Μέσης Πίεσης στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων με συνέπεια τη διακοπή τροφοδοσίας αερίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή (εναλλακτική τροφοδότηση αερίου από εργολάβο Άμεσης Επέμβασης CNG)

-Μερική κατάρρευση κερκίδας του λεβητοστασίου, στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, με συνέπεια διαρροή αερίου και πυρκαγιά

-Κατάρρευση πολυκατοικίας επί της οδού Αγιάς, με διαρροή αερίου και εγκλωβισμό ατόμων εντός της οικοδομής

-Διαρροή αερίου σε παροχετευτική στήλη κτιρίου λόγω συσσώρευσης οικοδομικών υλικών από μερική κατάρρευση σε οδό, με δυσκολία πρόσβασης (προσέγγιση τεχνικού με μοτοσυκλέτα Άμεσης Επέμβασης).

Επιτυχής αντιμετώπιση των συμβάντων

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της άσκησης, τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, καθώς ενεργοποιήθηκε άμεσα η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, ανέλαβε το συντονισμό όλων των διευθύνσεων για τη διαχείριση της κρίσης από το Εναλλακτικό Κέντρο Διαχείρισης (που βρίσκεται στο 2ο χλμ της περιφερειακής οδού Τρικάλων – Λάρισας), μετά την απόφαση για εκκένωση των γραφείων της ΕΔΑΘΕΣΣ από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Ενημερώθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της άσκησης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Επαγγελματικοί φορείς (ΤΕΕ, συντηρητές καυστήρων, υδραυλικοί κλπ), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ, οι χρήστες διανομής και τα ΜΜΕ.

Η άσκηση αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά που διεξήγαγε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ώστε να ελεγχθεί η ετοιμότητα του προσωπικού της στην αντιμετώπιση καταστάσεων γενικής κρίσης και στις δύο περιοχές της αδείας της. Προ ολίγων ημερών, εξάλλου, είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία και ακόμη μία στη Θεσσαλονίκη.