ΕΕ: Παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την ουκρανική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον ερχόμενο μήνα μετά την ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Αζοφική θάλασσα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προεδρεύσει συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 13-14 Δεκεμβρίου η οποία αναμένεται να παρατείνει για άλλον έναν χρόνο τα μέτρα που έχει λάβει η Ένωση σε βάρος του αμυντικού, ενεργειακού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, ως τιμωρία για τον ρόλο της Μόσχας στην αναταραχή στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γι΄αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αργεντινή όπου συναντώνται οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τουσκ είπε πως η χρήση από τη Ρωσία βίας εναντίον πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι «εντελώς απαράδεκτη». Το περασμένο Σαββατοκύριακο ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών σκαφών στην Αζοφική θάλασσα και στη συνέχεια συνέλαβαν τα πλοία και τους ναύτες τους.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από το Κίεβο το 2014. Από τότε η Ένωση έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις αυτές καθώς η Μόσχα υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την πιο πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αν όχι καθόλου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης πως η επιλογή της Βρετανίας θα είναι να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή να εγκαταλείψει εντελώς το Brexit, αν το κοινοβούλιό της απορρίψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές πως αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή — στην πραγματικότητα, είναι η μόνη δυνατή», είπε ο Τουσκ, αποκλείοντας οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση από την ΕΕ αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει στις 11 Δεκεμβρίου τη συμφωνία που ενέκριναν την περασμένη Κυριακή οι «27».

«Αν η συμφωνία αυτή απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων μας μένει… μια εναλλακτική: καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit. Θέλω να διαβεβαιώσω πως η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο Τουσκ στο πρακτορείο Reuters από το Μπουένος Άιρες όπου διεξάγεται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ