Εικόνες και δηλώσεις από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (pics)

Με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε: «Επιδιώκουμε την ειρήνη, το διάλογο, τη σταθερότητα και τη συνεργασία. Ταυτόχρονα -όμως- είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ομόνοια και ομοψυχία είναι τα εχέγγυα για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και ταυτόχρονα ενισχύουν την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα».

Καλαφάτης: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά την πίστη των Ελλήνων»

Το «παρών» στην παρέλαση έδωσε, επίσης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε με διπλή υπερηφάνεια μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και την μεγαλύτερη εθνική επέτειο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά που συνθέτουν την εθνική τους ταυτότητα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά να φανούν αντάξιοι οι Έλληνες εάν χρειαστεί -όποτε χρειαστεί- να υπερασπιστούν την ιστορική παρακαταθήκη των προγόνων τους».

Αρβανιτίδης: «Να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα οι Έλληνες στρατιωτικοί»

Την ελπίδα του να επιστρέψουν «πολύ σύντομα στην πατρίδα από την Τουρκία, όπου κρατούνται παράνομα» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, εξέφρασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Παράλληλα, τόνισε πως «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση» και πρόσθεσε για τους συμμετέχοντες στην παρέλαση ότι «κρατούν ψηλά τα ιδεώδη και τη βούληση του λαού μας για ελευθερία».

Τζιτζικώστας: «Απελευθέρωση των στρατιωτικών και λύση στο Σκοπιανό»

Τόσο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και στην ανάγκη λύση του Σκοπιανού χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία», αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Διπλός ο χαρακτήρας της 25ης Μαρτίου, εθνικός και θρησκευτικός, διπλό και το σημερινό μήνυμα: Άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας και λύση στην ονομασία των Σκοπίων χωρίς τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι αίτημα, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία του έθνους μας. Και για να πετύχουν όλα αυτά απαιτείται ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Μπουτάρης: «Να σηκώσει κεφάλι η χώρα μας»

Την ευχή η σημερινή επέτειος «να σημαίνει και την επανάσταση για να σηκώσει κεφάλι η χώρα μας, να φύγουμε από την ελληνική κρίση», εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι πρέπει «να έχουμε το νου μας», διότι «οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα από την Τουρκία, είναι εξαιρετικά μεγάλοι» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους και να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Εικόνες από την παρέλαση που κατέγραψε ο φακός του INTIME: