Εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ! Νέα δεδομένα εγείρονται πλέον στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, καθώς η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, υπέβαλλε πρόταση στο ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου με την οποία ζητεί να γίνει δεκτή η αναίρεση που είχε ασκήσει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, για παράβαση καθήκοντος και σε πρώτο βαθμό είχε απαλλαγεί. Αν η εισαγγελική πρόταση της κυρίας Σπυροπούλου γίνει δεκτή για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα ισχύσει η ποινή των δύο ετών και η υπόθεση για την παράβαση καθήκοντος δεν θα ξαναδικαστεί καθώς το αδίκημα θα έχει ήδη παραγραφεί.

Σε εκκρεμότητα και αίτηση δεύτερη αναίρεσης

Παράλληλα στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εκκρεμεί και η αναίρεση που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απαλλαγή του – για δεύτερη φορά- από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σχετικά με την κατηγορία που είχε αποδοθεί στον Ανδρέα Γεωργίου για ψευδή βεβαίωση, κατηγορία που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και σχετίζεται με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί,  ότι προέβη σε αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας μας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια).

Για την κατηγορία αυτή το Συμβούλιο Εφετών, δύο φορές, έχει απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου, καθώς στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Eurostat, που βεβαιώνει  ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση Γεωργίου και τις ποινικές διαδικασίες εμπλοκής του σχετικά με την αποτύπωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 έχουν  προκληθεί ήδη αντιδράσεις  από τους εταίρους και τους εκπροσώπους των θεσμών.