Εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού (vd)

Με μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (14/4) στις 20.00 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει φέτος τη συμπλήρωση 40 ετών ζωής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού Θεσσαλονίκης “Η Βαλμάδα”.

Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο “Στου νταουλιού τ’ ακούσματα, στου ζουρνά τα μπερεκέτια” και τελεί υπό την αιγίδα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Δέλτα, θα παρουσιαστούν ντόπιοι χοροί από Αριδαία, Νάουσα, Γουμέννισα, Βαλμάδα, Χαλάστρα, Νεοχωρούδα, Κύμινα και Ρουγκάτσια, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

“Έχω πει πολλές φορές ότι σ’ αυτόν τον τόπο, στον κάμπο της Θεσσαλονίκη, στο δήμο Δέλτα, δεν έχουμε απλώς αναβιώσεις εθίμων, αλλά μια αδιάλειπτη συνέχισή τους. Γιατί αυτός ο τόπος έχει στενή και διαρκή σχέση με τη γη και τη λαϊκή μας παράδοση” τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος και πρόσθεσε: “Μια τρανή απόδειξη αυτού, είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού “Η Βαλμάδα” που μετρά 40 χρόνια λειτουργία και προσφοράς στον πολιτισμό. Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους του συλλόγου που εργάζονται εθελοντικά, που κρατούν με μεράκι και αγάπη το νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της πατρίδας μας”.

Το ιστορικό του συλλόγου

Το 1978 μια ομάδα νέων και ανήσυχων ανθρώπων δημιούργησε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεολαίας Ανατολικού, όπως ήταν η αρχική ονομασία, με σκοπό την προώθηση της εθνικής μας παράδοσης μέσα από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών και την αναβίωση εθίμων.

Σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού μετρά περί τα 150 ενεργά μέλη, τα οποία συμμετέχουν στα τμήματα Παραδοσιακών χορών, Μοντέρνου χορού, Φιλαρμονικής και Θεατρικής ομάδας. Είναι παρών όχι μόνο σε όλες τις εκδηλώσεις και επετείους της χώρας μας με αναβίωση εθίμων, αλλά εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού, στα οποία έχει καλεστεί τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια. Τουρκία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βοσνία και Ιταλία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν φιλοξενήσει το Σύλλογο «Η Βαλμάδα».

Ο Σύλλογος αποτελεί άξιο δίαυλο σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και θέτει τις βάσεις για το μέλλον ενός τόπου με ιστορία, ήθη και έθιμα, τα οποία σκοπεύει να τα μεταδώσει στις νεότερες γενιές. Μια ιστορία που ξεκινά από τον 14ο αιώνα, οπότε και συναντούμε την ονομασία Βαλμάδα.

Οι Βαλμάδες ήταν οι άνθρωποι που εκτρέφανε άλογα και η λαϊκή παράδοση αναφέρει μάλιστα, πως το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο περίφημος Βουκεφάλας, προερχόταν από την περιοχή μας.

Άλλες ονομασίες του τόπου μας ανά τους αιώνες είναι Γκιουντουλάρ και Κονάρε ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και την προέλευση του κατακτητή. Η σημερινή ονομασία, Ανατολικό, καθιερώθηκε το 1954, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας περιόδου που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1950 με την δημιουργία αρδευτικών έργων, αλλάζοντας το οικονομικό τοπίο της περιοχής.

Σήμερα το Ανατολικό βρίσκεται στον κάμπο της Θεσσαλονίκης 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλεως, σε υψόμετρο 6 μέτρων, έχει πληθυσμό 2.500 και πλέον κατοίκους, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δέλτα και αποτελεί μια τυπική κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θέλω να προσκαλέσω τους δημότες μας αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να γευτούν μουσική κι τραγούδι στην πιο αυθεντική εκδοχή τους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ευ. Φωτόπουλος.

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου

https://youtu.be/gBRExzrGlSE