Ελεύθερος αφέθηκε ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Ελεύθερος αφέθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή ο Κάρλες Πουτζντεμόν, αφού κατέβαλε την εγγύηση των 75.000 ευρώ που απαιτούνταν για την αποφυλάκισή του από τη γερμανική φυλακή όπου κρατούνταν. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας κρατούνταν έπειτα από σχετική απόφαση δικαστηρίου του βόρειου κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Οι πρώτες δηλώσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έκανε έκκληση στην Ισπανία να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για δίωξη των αυτονομιστών ηγετών και να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους.

Φορώντας ένα σκούρο κοστούμι την ώρα που έβγαινε από τη φυλακή στην πόλη της Γερμανίας Νοϊμίνστερ, ο Καταλανός ευχαρίστησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εν μέσω εκδηλώσεων θαυμασμού από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε καταλανικές σημαίες.

“Ζητώ την άμεση αποφυλάκιση όλων των συντρόφων μου από τις ισπανικές φυλακές. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να έχει πολιτικούς κρατούμενους. Επιτέλους έφθασε η ώρα για διάλογο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Την Πέμπτη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή του στην Ισπανία με την κατηγορία της εξέγερσης, όπως ζητά η Μαδρίτη, αλλά έκρινε ότι η έκδοσή του είναι πιθανή βάσει της κατηγορίας περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Ο Πουτζντεμόν είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα έπειτα από την έκδοση ισπανικού εντάλματος σύλληψης κατά την είσοδό του στη Γερμανία.

Ο Γερμανός δικηγόρος του, Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ, δήλωσε πάντως ότι θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα, ώστε οι δικαστές να απορρίψουν την έκδοσή του και με την κατηγορία περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ