«Ελλάκτωρ»: Όπως λέμε ο πόλεμος των… Ρόουζ!

Του Γ. Σταφυλά

Όποια πλευρά κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων στην ερχόμενη γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ» θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετά από χρόνια διαμάχης -που μοιάζει με τον πόλεμο των Ρόουζ- με την πλευρά  των Λ. Μπόμπολα- Δ. Κούτρα, οι Αφοί Καλλιτσάντση ξεκίνησαν έναν πρωτόγνωρο αγώνα με ξένους συμβούλους (Rothschild) προκειμένου να επηρεάσουν ξένους και Έλληνες μετόχους να ψηφίσουν υπέρ τους- χρησιμοποιώντας τρόπους οι οποίοι θα μπορούσαν να παραπέμψουν ακόμη και σε χειραγώγηση μετοχής!

Αντίθετα, η πλευρά των Λ. Μπόμπολα- Δ. Κούτρα με μια λιτή ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη της εταιρείας. Η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση ελέγχει το 13,5% των μετοχών, η πλευρά των Λ. Μπόμπολα – Δ. Κούτρα, το 23% ενώ 5,1% κατέχει το fund «Αmber Capital» το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συνταχθεί με την τωρινή διοίκηση.

Λεωνίδας Μπόμπολας

 

Το ιστορικό της διαμάχης

Οι διαμάχες που είχαν ξεκινήσει από την πλευρά Καλλιτσάντση με πρόσχημα την οικογενειακή διαχείριση της εταιρείας από την πλευρά Μπόμπολα, εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα με συνεχή δημοσιεύματα τα οποία κατηγορούσαν τους Μπόμπολα- Κούτρα. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι πρώτες διαμάχες είχαν ξεκινήσει το 2010 και εντάθηκαν με το ζημιογόνο έργο στο Κατάρ, το οποίο είχε προτείνει η πλευρά Καλλιτσάντση. Οι ζημιές ήταν υπέρογκες για την «Ελλάκτωρ» και ο Δ. Κούτρας ανέλαβε τα ηνία καταφέρνοντας να τις περιορίσει στο τέλος. Η  πρόταση των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του «Ελλάκτωρα» και την τοποθέτηση νέων μελών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ήταν σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμενόμενη, αφού πλέον η συγκατοίκηση των δύο πλευρών στην ηγεσία του Ομίλου θεωρείται αδύνατη.

Δημήτρης Καλλιτσάντσης

Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του ομίλου σε συνδυασμό με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα στον «Ελλάκτωρα» να «μυρίζει μπαρούτι». Οι συγκρούσεις μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Μπόμπολα ήταν καθημερινές και η συνεννόηση προβληματική. Παρόλα αυτά το περασμένο καλοκαίρι άρχισε κάτι θετικό να αχνοφαίνεται στο εσωτερικού του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να κάνουν ανακωχή για το καλό του ομίλου και να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όμως πολύ σύντομα αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε.

Ποιος είναι ο Όμιλος

Κατασκευές: Στον τομέα της κατασκευής η θυγατρική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» που έχει αναλάβει, μαζί με τις θυγατρικές της, όλη την κατασκευαστική δραστηριότητα του Ομίλου, με σημαντική παρουσία σε 20 χώρες.

Παραχωρήσεις: Στον τομέα των παραχωρήσεων ο όμιλος «Ελλάκτωρ» δραστηριοποιείται μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας «Άκτωρ παραχωρήσεις Α.Ε.» η οποία αποτελεί μία ισχυρή επιχειρηματική μονάδα διαχείρισης έργων, συμμετοχών και παραχωρήσεων στους τομείς των υποδομών, της ανάπτυξης γης και της ενέργειας. Έχει κατασκευάσει και λειτουργεί την Αττική Οδό και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με μερίδιο 59,2% και 22% αντίστοιχα, καθώς και έργα παραχώρησης σταθμών αυτοκινήτων. Συμμετέχει στα τρία (Μορέας, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου) από τα πέντε μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε μαζί με την «Ηλέκτωρ» σύμβαση παραχώρησης (ΣΔΙΤ) για το έργο «Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας».

Περιβάλλον: Στον τομέα του περιβάλλοντος, ο όμιλος  -μέσω της θυγατρικής του «Ηλέκτωρ»- στην οποία συμμετέχει με 94,4%,  διατηρεί ηγετική θέση στην Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ενώ παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό

Ενέργεια: O όμιλος «Ελλάκτωρ» δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2000 μέσω της «Ελ.Τεχ. Άνεμος». Έχει κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί δεκατρία (13) αιολικά πάρκα (234 MW), ένα φωτοβολταϊκό σταθμό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό (5 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 241 MW. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων (639 MW) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Ανάπτυξη ακινήτων: Στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και υπηρεσιών  ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Reds. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της «Reds Α.Ε.» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων, εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων, οργανωμένων οικιστικών συγκροτημάτων, εκθεσιακών κέντρων καθώς και κτιρίων γραφείων και μεικτών χρήσεων. Έχοντας αναπτύξει, διαχειριστεί και πωλήσει περίπου 200.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο από τα πρώτα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στην Ελλάδα καθώς και δύο πρωτοποριακά οικιστικά συγκροτήματα στην Αθήνα, ο όμιλος ανέπτυξε το εμπορικό πάρκο «Smart Park» στη Γυαλού, Σπάτων Αττικής. Παράλληλα, η «Reds Α.Ε.» ετοιμάζεται για την ανάπτυξη του «Κτήματος Καμπά», έργο που θα κατασκευαστεί στην υπό πολεοδόμηση επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην Κάντζα Αττικής και αναμένει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να συνεχίσει την ανάπτυξη των ακινήτων της στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Τέλος η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων μέσω της συμμετοχής της στο Athens Metropolitan Expo (11,67%).

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018