Ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία στο Ελληνικό – «Θα είχε σωθεί αν…»

Στο ακροατήριο η υπόθεση του άδικου χαμού του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου, στις 27 Απριλίου 2014, σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Συγκλονιστική η κατάθεση της τραγικής μητέρας του στο δικαστήριο.

Περιέγραψε τη στιγμή που η φουσκωτή μπάλα, όπου βρισκόταν το 13χρονο της, παιδί με την 11χρονη αδελφή του «σηκώθηκε» από τον αέρα και τις προσπάθειες που έκαναν με τον σύζυγό της να πιάσουν το σχοινί.

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε η γυναίκα, αν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, θα είχε αποτραπεί η τραγωδία.

«Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μπήκαν. Ήθελαν να μπουν στη φουσκωτή μπάλα, σε αυτό το παιχνίδι. Ξαφνικά άρχισε να φυσάει. Ο αέρας δεν ήταν πολύ δυνατός. Σήκωσε τη μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια. Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του “κρατήσου” Εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί , αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε , βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση αλλά είχε παλμούς. Ο Βασίλης είχε ανοιχτά τα μάτια του, η γλώσσα του είχε γυρίσει.», είπε η μητέρα του Βασίλη.

«Αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος μέσα στην πισίνα και είχε δίχτυ γύρω-γύρω, δε θα είχε γίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Την έλλειψη μέτρων κατηγορεί και ο πατριός

Κατηγορηματικός για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας ήταν και ο πατριός του 13χρονου, που λύγισε από τη συγκίνηση την ώρα που ανέφερε ότι λίγα λεπτά πριν το τραγικό συμβάν, έβγαζε φωτογραφίες τα παιδιά του.

«Τα παιδιά μπήκαν στο φουσκωτό. Τους έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή γύρισα για να τους βγάλω και βίντεο. Ακούω τη γυναίκα μου να φωνάζει “Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά.” Ούτε δευτερόλεπτα δεν κράτησε. Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί αλλά δεν έφθανα. Το φουσκωτό χτύπησε με δύναμη άλλα παιχνίδια”, είπε ο μάρτυρας για να συνεχίσει με λυγμούς: ” Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του “Ελεάνα κρατήσου…..” Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω κι ένα σχοινί δεμένο, δε θα έχανα το παιδί μου».

Και ο Δήμαρχος Ελληνικού στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο εξετάστηκε και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζιδης, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας, πλήρωνε κανονικά ενοίκιο στον Δήμο.

«Δεν ξέραμε ότι για τη λειτουργία λούνα παρκ χρειαζόταν άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εισηγήθηκαν σε εμάς ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ. Δεν ξέραμε ότι
είναι παράνομο, γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο μάρτυρας.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, τυχόν ευθύνες του δήμου έχουν ελεγχθεί από τα ποινικά δικαστήρια κι έχει απαλλαγεί και στον δεύτερο βαθμό.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Ιανουαρίου 2019.