φωτογραφία αρχείου

Ενισχύσεις στην Ανατολική Γούτα έστειλε η συριακή κυβέρνηση

Ενισχύσεις στην Ανατολική Γούτα έστειλε η συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ εντείνει τις προσπάθειές της να επικρατήσει των ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους κοντά στη Δαμασκό.

Όπως αναφέρει σχετικά το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 700 μαχητές από τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή έχουν φθάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ανατολική Γούτα.

Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 45% του εδάφους της περιοχής τις τελευταίες ημέρες.

Δε διαπραγματεύονται οι αντάρτες

Οι Σύροι αντάρτες, πάντως, ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα. Απεναντίας, σκοπεύουν να υπερασπιστούν το έδαφός τους και διεμήνυσαν ότι δε διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση των δυνάμεών τους.

Συνενίζονται οι βομβαρδισμοί

Εντωμεταξύ, το συριακό καθεστώς συνέχισε και την Τρίτη (6/3) τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα, σκοτώντας 19 αμάχους, την ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Υπολογίζεται ότι από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τη Δευτέρα (5/3).

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ