Εννιά νεκροί από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Ο αριθμός των νεκρών που συνδέονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία έχει φθάσει τους εννέα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η οδική κυκλοφορία εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από διαδηλωτές.

«Έχει υπάρξει ένας ένατος θάνατος, σήμερα το πρωί στην Αζάν, σε μια διασταύρωση υποχρεωτικής κυκλικής πορείας. Ήταν ένα ‘κίτρινο γιλέκο’ που διαμαρτυρόταν στο ύπαιθρο αλλά δεν ακολουθούσε τις οδηγίες ασφαλείας για το κατάστρωμα της οδού», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ στους δημοσιογράφους.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το θύμα, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 60 ετών, χτυπήθηκε από φορτηγό κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο όπου συγκεντρώνονταν διαδηλωτές.

Οι περισσότεροι από τους εννέα θανάτους ήταν αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, καθώς οι διαδηλωτές αποκλείουν οδικούς κόμβους υποχρεωτικής κυκλικής πορείας και σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους.

Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» –που ονομάστηκαν έτσι από τα γιλέκα ευκρινούς χρώματος που πρέπει να φέρουν οι Γάλλοι αυτοκινητιστές στα οχήματά τους– ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου με αίτημα την κατάργηση του φόρου άνθρακα στα καύσιμα.

Όμως το κίνημα εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη αντίδραση απέναντι στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι διαδηλώσεις στο Παρίσι αυτό τον μήνα αμαυρώθηκαν από ξεσπάσματα βίας και βανδαλισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ