Εξέγερση με επτά νεκρούς σε φυλακή στη Βολιβία

Επτά κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 18 φυλακισμένοι και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στη Βολιβία.

Αρχικά ο απολογισμός των θυμάτων που έδωσαν αξιωματούχοι έκανε λόγο για έξι νεκρούς, αλλά αργότερα ένας από τους εγκλείστους υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Η εξέγερση και η επιχείρηση της αστυνομίας για την καταστολή της περιλάμβανε ανταλλαγές πυρών και έλαβε χώρα στη φυλακή Παλμασόλα, στην πόλη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, στη νοτιοανατολική Βολιβία.

Επιχείρηση 2.300 αστυνομικών

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, αστυνομικοί εντόπισαν «ένα αποστακτήριο για να παρασκευάζονται αλκοολούχα ποτά», κοκαΐνη, δενδρύλλια μαριχουάνας, πυροβόλα όπλα και δορυφορικές κεραίες, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Κιρόγκα στον ραδιοφωνικό σταθμό El Deber.

Πάνω από 2.300 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την επιχείρηση και ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της φυλακής, εκτοπίζοντας «τις ένοπλες ομάδες που είχαν επιβάλει τους δικούς τους κανόνες» στο σωφρονιστικό κατάστημα και διηύθυναν συμμορίες κακοποιών που δρουν εκτός φυλακής, ανέφερε η αστυνομία της Βολιβίας μέσω Twitter.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε» τη συνέχιση της δράσης κυκλωμάτων κακοποιών και «διεφθαρμένων» στην Παλμασόλα, τόνισε ο επικεφαλής της βολιβιανής αστυνομίας Αλφόνσο Μεντόσα, προσθέτοντας ότι οι αρχές έχουν σκοπό «να αναδιοργανώσουν» πλήρως αυτή τη φυλακή και να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Στη συγκεκριμένη φυλακή, όπου κρατούνται 5.400 άνδρες και γυναίκες, είχε ξεσπάσει εξέγερση την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να αναφερθούν πολλοί τραυματισμοί. Στην ίδια φυλακή είχε σημειωθεί μια πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων εξέγερση τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Οι αρχές πρόσφατα απαγόρευσαν όλες τις επισκέψεις παιδιών κρατουμένων ηλικίας κάτω των έξι ετών στη φυλακή, έπειτα από καταγγελίες περί της δράσης κυκλώματος παιδικής πορνείας σε αυτή.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί τη συγκεκριμένη φυλακή πριν από τρία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ