Επίθεση Ερντογάν στον Τούρκο επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Τετάρτη τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται από πέρυσι στη φυλακή, ότι εργάζεται για να «διαλύσει» την Τουρκία και τον συνέδεσε με τον «διάσημο Εβραίο» Αμερικανο-Ούγγρο Τζορτζ Σόρος, κατ’ εξοχήν στόχο των συνωμοσιολόγων.

Ο Οσμάν Καβάλα είναι μια σημαντική φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία. Είναι φυλακισμένος από πέρυσι, ως ύποπτος από τις αρχές ότι «χρηματοδότησε» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και ότι συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

«Ποιος βρίσκεται πίσω του (από τον Οσμάν Καβάλα); Ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος Σόρος. Το άτομο αυτό στέλνει ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο για να διαιρέσει και να διαλύσει τα έθνη και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό το χρήμα, το οποίο διαθέτει σε μεγάλη ποσότητα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αντιπρόσωπός του στην Τουρκία (…) χρησιμοποιεί τα μέσα του για να υποστηρίξει αυτούς που προσπαθούν να διαλύσουν και να διαιρέσουν αυτή τη χώρα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απευθυνόταν σε τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους.

Το όνομα του Καβάλα επανήλθε το προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα με τις συλλήψεις διανοουμένων που συνδέονται μαζί του. Οι συλλήψεις αυτές επικρίθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.

Μολονότι δηλώνει πως δεν είναι αντισημίτης, ο Ερντογάν έχει επικριθεί πολλές φορές για αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Το 2014, είχε προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηρίζοντας έναν διαδηλωτή «σπέρμα του Ισραήλ».

Ο Αμερικανο-Ούγγρος δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος είναι συνηθισμένος στόχος αυταρχικών ηγετών σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι συνωμοτεί εναντίον των χωρών τους μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες χρηματοδοτεί. Αυτή είναι η περίπτωση κυρίως του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τακτικά την Τουρκία σαν περικυκλωμένη από εχθρούς που προσπαθούν να την εμποδίσουν να αναπτύξει πλήρως το οικονομικό δυναμικό της.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ερντογάν επέκρινε επίσης έντονα μια απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ καλεί με την απόφαση αυτή την Άγκυρα να απελευθερώσει τον Κούρδο αντιπολιτευόμενο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Πάρτε τις αποφάσεις που θέλετε, ψηφίστε αυτό που θέλετε από τον χρυσελεφάντινο πύργο σας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ