Επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου σε Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί αύριο για ένα εξαήμερο ταξίδι σε τρεις χώρες της Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού –τις πάμφτωχες Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη, αλλά και το τουριστικό νησί του Μαυρίκιου– όπου θα μιλήσει για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μεταβαίνοντας σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, η οποία πλήττεται από υγειονομική καταστροφή, την κλιματική αλλαγή και την αστάθεια, ο 82χρονος Χόρχε Μπεργκόλιο, που έχει ζήσει τις παραγκουπόλεις της Αργεντινής, θα εκφράσει επίσης απλά την εγγύτητά του.

Ο “πάπας των φτωχών” και θρησκευτικός ηγέτης 1,3 δισεκατoμμυρίων Ρωμαιοκαθολικών θα πραγματοποιήσει από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου το δεύτερο παπικό ταξίδι του στην υποσαχάρεια Αφρική, μένοντας στις πρωτεύουσες των τριών χωρών που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Αφρική.

Αυτό ίσως να απογοητεύσει τους κατοίκους της Μπέιρα, στην κεντρική Μοζαμβίκη, τη δεύτερη πόλη που σάρωσε τον Μάρτιο ο κυκλώνας Ιντάι αφήνοντας πίσω 600 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. ‘Εξι μήνες μετά, πολλοί πληγέντες δεν έχουν ακόμη στέγη και σίτιση.

“‘Ηλπιζα ότι ο πάπας θα ερχόταν στη Μπέιρα”, είπε στo Γαλλικό Πρακτορείο η κάτοικος Μαρία ντα Πας, μια 45χρονη καθολική που ένιωσε παρηγοριά από την παρουσία μερικών θυμάτων γύρω από τον πάπα στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα, απ’ όπου “ο πάπας θα μας αγκαλιάσει όλους”.

“Παρότι δεν μπορώ να πάω εκτός της πρωτεύουσας, η καρδιά μου είναι κοντά σας και αγκαλιάζει όλους σας, κυρίως όσους ζουν μέσα στις δυσκολίες” είπε ο ποντίφικας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στα πορτογαλικά προς τους πολίτες της Μοζαμβίκης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.