Επεκτείνεται η δικαστική έρευνα σε βάρος του Σαλβίνι για το πλοίο Diciotti

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει από την εισαγγελία του Ακράγαντα, σε βάρος του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, θα επεκταθεί και για δύο ακόμα αδικήματα.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη έρευνα, ξεκίνησε για να διερευνηθούν τα αίτια για τα οποία ο Σαλβίνι ως υπουργός Εσωτερικών, αρνήθηκε να υπογράψει την άδεια αποβίβασης μεταναστών, από το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ιταλική ηγεσία να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για άρνηση καταμερισμού των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την δικαστική έρευνα, αρχικά, είχε γίνει αναφορά σε παράνομη σύλληψη, κατάχρηση εξουσίας και περιορισμό της ατομικής ελευθερίας. Τώρα, ερευνάται και η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων περιορισμού ατομικής ελευθερίας με στόχο τον εξαναγκασμό και άρνησης εφαρμογής της προβλεπόμενης διαδικασίας.

«Σήμερα ανακάλυψα ότι η έρευνα αφορά δυο ακόμη αδικήματα. Για εμένα, όμως, πρόκειται για μετάλλια», τόνισε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα.

Όπως διαρρέει, η επέκταση της έρευνας οφείλεται στο ότι οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Σαλβίνι παρεμπόδισε για σειρά ημερών την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων, με στόχο να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δοθεί πράσινο φως στην ανακατανομή των διασωθέντων. Παράλληλα, οι δικαστικοί πιστεύουν ότι ο ιταλός υπουργός δεν υπέδειξε το λιμάνι της Κατάνης (όπου τελικά αποβιβάστηκαν οι 177 διασωθέντες), ως «ασφαλές λιμάνι», αλλά ως απλό τεχνικό σταθμό ανεφοδιασμού.

«Αλλάζουν τον ποινικό κώδικα εξαιτίας του υπουργού εσωτερικών. Ωραία, διεκδικώ το ότι εξεβίασα την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε ειρωνικό τόνο ο γραμματέας της Λέγκα.