Επιμένει ο Τραμπ για τους δασμούς – Αντιδρά η Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Μάλιστα, με δηλώσεις του στην εκπομπή This Week, του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Ουίλμπορ Ρος, επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη συζητήσει με κάποιους ξένους ηγέτες και τους ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα έχει ισχύ για όλους.

«Ξέρω ότι συζήτησε με ορισμένους ξένους ηγέτες. Προφανώς, η απόφαση είναι δική του, αλλά μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζω, μιλά για μια πολύ ευρεία εφαρμογή του μέτρου. Δεν τον έχω ακούσει να περιγράφει συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουίλμπορ Ρος.

Μεγάλες αντιδράσεις στη Γερμανία

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία φοβάται μήπως το ίδιο μέτρο ισχύσει και στην περίπτωση της εισαγωγής αυτοκινήτων.

Μάλιστα, η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομίας της χώρας, Μπριγκίτε Τρίπρις, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να ακούσει τις «πολλές λογικές φωνές» και να αποσύρει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο προκαλεί σημαντική αναταραχή στις αγορές.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακούσει τις πολλές λογικές φωνές από τη χώρα του και θα αλλάξει γνώμη», είπε χαρακτηριστικά η Μπριγκίτε Τσίπρις, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αναφερόμενη στις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη επιβολή δασμών και στην εισαγωγή αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να παίξει ένα παιχνίδι στο οποίο δεν μπορεί να κερδίσει κανείς», συμπλήρωσε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι δασμοί σε όλο και περισσότερα προϊόντα να θέσουν σε κίνδυνο το ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ