Επιστολή στον Τσίπρα για την Εφίμοβα

Χορήγηση ασύλου στη Μαρία Εφίμοβα με επιστολή που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα ζητούν μαλτέζικες οργανώσεις και ακτιβιστές.

Μέσω της συγκεκριμένης επιστολής οι ακτιβιστές των οργανώσεων αναφέρουν ότι είναι παράλογο να έχει εκδοθεί από τη Μάλτα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Εφίμοβα.

Η Μαρία Εφίμοβα είναι η ρωσικής υπηκοότητας πρώην τραπεζικός υπάλληλος που έδωσε πληροφορίες για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank.

H Εφίμοβα έφυγε από τη Μάλτα μετά τη δολοφονία (στις 16 Οκτωβρίου) της δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια που αποκάλυψε ότι ήταν εκείνη μία από τις πηγές της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά τη δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την χώρα της, φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειάς της. Μαλτέζικα δικαστήρια την καταζητούν για υπεξαίρεση 2.000 ευρώ από τους πρώην εργοδότες της, με την ίδια να υποστηρίζει ότι είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Πριν από λίγες ημέρες η Εφίμοβα παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι αποκαλύψεις της Γκαλίζια

Η δολοφονηθείσα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters χρησιμοποιώντας κάποιες εκ των πληροφοριών της Εφίμοβα, αποκάλυψε ότι η σύζυγος του μαλτέζου πρωθυπουργού ήταν η τελική δικαιούχος χρημάτων από μία μυστική εταιρία στον Παναμά. Συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και κεφαλαίων από το Αζερμπαϊτζάν που μεταφέρθηκαν μέσω της Pilatus Bank. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και η σύζυγός του πάντως έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και η δικαστική έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει.